Как да избера?

Заключване за общи входове

Всяка една заключваща система се състои от следните основни компненти: Брава, управление и четец.

Брави:

Бравите са важна част от системата защото именно те са компонента, който заключва вратата за касата. За общи входове препоръчваме тези 3 брави. Ще Ви обясним тяхните предимства и недостаъци за да може да направите пълноценен избор за вашата сигурност. Заради международните изисквания за аварийна безопзасност на общите входове, всички избрени брави са тип FailSafe, т.е при спиране на захранването те се отключват.

Електромагнит EMB300

Магнитът е един от най-разпространените типове брави за общи входове или врати, през които минава голям поток от хора. Той изпреварва всички други видове брави по това, че няма никакви подвижни части и почти никаква електроника. Тези негови качества допринасят за безпроблемната му продължителна експлоатация. Имаме монтирани магнити на блокове с над 60 апартамента и за вече 25 години от монтажа им те продължават да работят също толкова перфектно. Представете си на ден колко пъти трябва да сработва бравата за да пропусне потока на 60 апартамента хора. 

Магнитът EMB300 държи вратата в горният и край със сила от 300кг. Това негово качество обаче го прави неподходящ за PVC и тънки алуминиеви врати, тъй като силата на задържане е само в ъгъла където е магнита и има опасност вратата да се усуче с времето. За всички останали видове входни врати, магнитът ще ви свърши перфектна работа.

Друго негово предимство е че няма нужда от фиксиращ елемент който да предпазва вратата от типичното и пропадане с времето. Магнитът върши тази работа от самосебе си чрез усилието на задържане.

Брава тип Болт

Бравата тип Болт е удобен за заключване на входа Ви. Предимството на Брава тип Болт е малките й размери, което дава възможността тя да бъде вкопана в почти всеки един тип врата/каса, вклюително и PVC вратите, където електромагнитът е неприложим. Тя е се вкопан монтаж във вратата и не се вижда при за затворена врата.

Недостъкът на брава тип Болт е, че шипът трябва да влиза точно в отсрещния отвор за да се затвори вратата. Обикновенно се оставя минимален луфт, за движение, но ако входната врата по един или друг начин пропадне или се изкриви, то това ще предизивка затруднение в заключването. Освен това бравата има механични подвижни части, поради което веднъж на няколко години трябва да се прави профилактика. 

 

Електромагнитен Насрещник

Електромагнитният насрещник е бюджетен и компромисен вариант за заключване на Входна врата. Той единствен позовлява едновременната работа на електронна заключваща система и механичен ключ. Т.е ако не всички Ваши съседи са съгласни с чиповете като ключ, те могат да продължат да си използват механичните ключове за влизане и това няма да попречи на електронната система.

Недостатъкъ на Електромагнитният насрещник е че няма голяма сила на задържане и при голям натиск приложен от двама човека примерно се отключва.

Ключове:

Има възможност ключовете да са криптирани, тъй като така се спира безконтролното им копиране. А за да се копира електронен чип (примерно от тип RFID) е нужно някой да се доближи на само 50см от вас, с подходящото копиращо устройство скрито в чантата му.  (Повече за принципите на функциониране на криптираните и некриптираните ключове може да прочетете тук). Двата основни типа ключове са контактни, безконтактни (или клавиатури, но те не са в графа чипове).  Всеки един чип (електронен ключ) след записване, може да отключва безкрайно много системи. Предимството е че ако си отключвате входа, асансьора и апартамента с един и същ тип ключ, то вие ще носите със себе си само 1 чип.

Контактни чипове IButton

IButton са контактни чипове, което означава че за да отключат бравата трябва да се допрат до четеца. Вандалоустойчиви са заради металният чип и металният корпус на четеца, който се монтира на касата на вратата. Издържат дори и на удар от електрошокова палка. Могат да бъдат стандартни или криптирани, според зависи управлението, което изберете и нуждите Ви. Заради нуждата от контакт, четецът не може да бъде със скрит монтаж в касата на вратата, но пък за сметка на това както споменахме са издръжливи на атаки.

Единственият недостатък на този тип метални четци, е че ако са изложени на влага/дъжд/вода след време корозират. За това са по подходящи за вътрешни пространства или където има навеси (както по принцип са повечето входни врати).

Безконтактни чипове RFID

Това са най разпорстранените чипове за общи входове.Освен стандартни некриптирани чипове предлагаме криптирани, които ще ви гарантират достаъчна сигурност и надеждност. Предимството им е, че може да използвате един чип и за входа и за дома и за асансьора ако имате подобни системи. Тъй като не нужен контакт между четеца и ключ, четецът може да е с вкопан монтаж и да се направи “невидим” от вън. 

Клавиатури

Клавиатурите са добър начин за отключване защото не се занимавате с носенето на излишно ключове. Предлагаме и вандалоустойчиви клаиватури за вuншен монтаж. Те нямат нужда от допълнително управление, защото имат вградено.

Недостатъкът на клавиатурите. е че винаги има шанс някой случайно да види паролата и след това да има неограничен достъп. Също така ако една и съща парола се използва длго с времето по клавишите започва да се забелязва механично изтъркване, което също може да подскаже за паролата.

Чрез GSM позвъняване

Предлагаме допълнителни устройства GSM Комуникатори които се включват като алтернаривен метод на отключване  заключване чрез телефонно обадждане. За целта трябва да имате предплатена SIM карта която да сложите в устройството GSM50 и  при позвъняване то затваря на обаждането Ви и отключва вратата.  Устройството се управлява от първият записан (Мастър) номер, който често е този на домоуправителя и само той може да записва чрез прости SMS команди другите номера, които да могат да работят с комуникатаора. GSM комуникаторът може да се използва и като домофонна система с която при позвъняване да отваряте входната врата на гостите си и ако живеете на по горен етаж няма да ви се налага да слизате за да отключвате. Също така често забравяме ключовете си вкъщи/ на работа но телефонът винаги е с нас.

Управления:

Управленията са “мозъкът” на заключваща система която свързва работата на ключовете и бравата. Ако вече сте се насочили към това какъв тип чип искате, то това ще улесни и избора ви за управление. Към всяко едно от тях може да се добави алтернативно отключване с позвъняване от телефон до GSM комуникатор- GSM50.

Некриптирани управления с възможност до 999 ключа.

Некриптираните управления започват с цифрата 4 (BKU41x)

  • завършват на 7 ако работят с RFID безконтактни чипове
  • завършват на 9 ако работят с IButton контактни чипове

Криптирани управления с възможност до 999 ключа.

Криптираните управления започват с цифрата 5 (BKU51x)

  • завършват на 7 ако работят с RFID безконтактни чипове
  • завършват на 9 ако работят с IButton контактни чипове

Как вратата ще се отключва от вътрешна страна:

Чрез натискане на бутон.

Предлагаме най различни типове бутони за вашите нужди. За вкопан или външен монтаж, бутони с натиск или при движение (No touch)

Чрез подаване на чип

За тези от вас, които искам по голяма защита – вратата да се отваря с чип и от вътре предлагаме и допълнителен четец който се монтира от другата страна на вратата. Имали сме не един случай когато влиза крадец представяйки се за съсед или гост, но тъй като входът е бил с двустранно заключване, той в последствие не може да излезне и го хващат.

Чрез натискане на дръжка

Тази опция се предлага единствено ако сте избрали брава тип Електромагнитен насрещник.

Ако вече сте се насочили кои компоненти отговарят на нуждите Ви, разгледайте готoвите комплекти.