За Нас

Няколко думи за

Може би всеки от Вас или Ваши близки е ставал жертва на кражба от дома си. Изживяването е изключително неприятно и стресиращо, и остава завинаги в съзнанието.
През 1996 г. и 1997 г. и около нас се случиха много кражби на близки и обичани хора. Най-фрапиращото бе на наш колега, който в продължение на тези две години бе обиран четири пъти – три пъти в офиса и веднъж в дома му.
След първата кражба, той бе сигурен, че е взел много сериозни мерки за последващ взлом, като смени обикновената врата с блиндирана с четиристранно заключване. След известно време обаче, спокойствието му бе разклатено, като отново взломиха офиса му, но този път вратата беше културно отключена, без нараняване по нея, но с разбит патрон.
Това показа, че дори и с четиристранно заключване, проблемът няма да се реши и явно освен здравината на вратата, трябва и ключът да е силно защитен. Така убедиха колегата, че ако си сложи касов ключ, няма да има никога повече взломяване. Преглътна неудобството с размера на касовия ключ – 10см / 2.5 см (колкото половин мобилен телефон по дължина), както и тежестта му. Това не му беше голям проблем през зимата, т. к. дебелото облекло е с доста джобове по него, но когато настъпи пролетта и най-вече лятото, размерът на касовия ключ вече взе да става проблем.
За негово огромно нещастие обаче в края на лятото на 1997 г., чрез ефектна технология на разпробиване на определени места, касовата брава бе отключена и офисът – отново с липсващо обзавеждане. Останаха само неприятните спомени за тежката връзка с ключове на уж сигурните брави. Отчаянието му беше пълно. Започнахме сериозно да обсъждаме проблема и какво може да се направи за разрешаването му. Стигнахме до извода, че бравата трябва да е независима от ключа, защото и най-сигурната брава, имаща отвор, се използва за реперна точка и чрез него се установява лесно точното място за разпробиване на патрона, става безпредметна.

На пазара се предлагаха само електромагнитни насрещници, които са не достатъчно надеждни на силови методи за разбиване, както и ако се ползват с брава, която има изводи от външната страна, като топка, то отново я правят безпредметна, т.к. мястото за разпробиване пак се знае къде е. Това ни доведе до решението да проектираме брава, която да се управлява по електрически път, като изважда и прибира достатъчно големи шипове, влизащи минимум 15 – 20 мм в касата. По този начин тази брава ще може да се монтира на произволно място във вратата и няма как да се разбира нейното разположение, и в същото време шиповете ще дадат висока сигурност за силови методи за разбиване.
Така бе проектирана първата електромеханична брава със серво управление Булкей. Тази брава трябваше да се управлява от електронен добре кодиран ключ. Факта, че бравата няма пряка връзка с ключалката и напрактика е невидима от вън, както и факта, че може да бъде монтирана на произволно място е прави изключително трудно разбиваема независимо от развитието на технологиите във времето!
След обстоен преглед на световния пазар на електронни ключове се спряхме на iButton, произвеждан от американската фирма Dallas, който от всички ключове се оказа най-износоустойчив и удобен за носене, като същевременно даваше огромна простота на ползване и изключително висока степен на надеждност. Много важен момент за избора на този тип ключ бе и фактът, че поради простотата на четене, той е изключително надежден от гледна точка на това, че в него няма част, която да се повреди и има дълъг живот, като и ако някой умишлено въздейства върху четеца, той макар и повреден може пак да прочете ключа, но да не отвори вратата без него. Взехме и всички мерки бравата да не може да бъде отключена чрез компютърна техника – кодът е 64-битов, с 18 000000000000000000 комбинации, като при три грешно подадени ключа, системата автоматично блокира за 5 минути. Ако някой реши да изброява комбинациите на ключовете с компютър, ще са му необходими около 4 000 години.
Взехме мерки и за всякакви електрически въздействия – електрошокови палки, високо напрежение, постоянни напрежения и електромагнитни въздействия. Така се получи една удобна, изключително сигурна и надеждна заключваща система.
За да стане независима от захранващото напрежение (в тези години често спираше тока) я подсигурихме с автономно захранване от акумулатор, като системата работеше на акумулаторно захранване около 2 седмици, при нормално функциониране (10 – 15 влизания и излизания на ден).
Системата първо бе основно тествана при различни условия в нашите лаборатории, след което реалните тестове направихме, като я монтирахме на нашите вратите и на близки и познати. Отзивите бяха невероятно добри и ние организирахме серийното й производство, както и патентоването на самата система.

Системата вече бе налице, но нямаше име. То дойде от факта, че системата е наша разработка – българска, и от там логично ни хрумна идеята за името „български ключ”, което съкратихме с английските думи Bul и Key – BulКey. Регистрирахме търговската марка Булкей / BulKey.

Взехме мерки и за всякакви електрически въздействия – електрошокови палки, високо напрежение, постоянни напрежения и електромагнитни въздействия. Така се получи една удобна, изключително сигурна и надеждна заключваща система. 
За да стане независима от захранващото напрежение (в тези години често спираше тока) я подсигурихме с автономно захранване от акумулатор, като системата работеше на акумулаторно захранване около 2 седмици, при нормално функциониране (10 – 15 влизания и излизания на ден). 
Системата първо бе основно тествана при различни условия в нашите лаболатории, след което реалните тестове направихме, като я монтирахме на нашите вратите и на близки и познати. Отзивите бяха невероятно добри и ние организирахме серийното й производство, както и патентоването на самата система и регистрирането на търговската марка Булкей. 

През месец февруари 1998 г. показахме заключващата система Булкей на специализираното изложение за охранителна техника и сигурност Секюрити, София. Интересът към системата беше огромен и спомогна за бързото й навлизане на пазара. Не закъсняха и първите отзиви за реалната полза от системата. Случаи, в които поради удобството и сигурността на системата, потребителите й спряха да ползват стандартните механични брави (т.к. поради първоначалното частично недоверие към системата всички клиенти си монтираха стандартна механична заключваща система и системата Булкей). Всички бързо се уверяваха в удобстовото и сигурността на системата Булкей и спираха да ползват механичните ключове. Още на втория месец клиенти се обаждаха и ни казваха как те не ползват механичната заключваща система (тя стои постоянно отключена) и когато се прибирали вкъщи и се пробвали да отключат вратата, са установявали, че вратата е заключена с механичната брава!!! Единственото обяснение за този факт е, че крадци, са се пробвали да отключат вратата и вместо да отключат бравата, те я заключват, като си мислят, че за да отключат вратата, е трябвало да въртят ключа (шперц) в обратна посока, но въпреки това вратата пак не се отключва. В друг случай, крадци бяха нахлули в дом през тераса на третия етаж, но поради факта, че заключващата система може да се блокира и от вътре да не може да се отключва, то неканените гости не са изнесли нищо от апартамента, т.к. е трябвало да го правят през прозореца. Този случай показа, че заключващата система Булкей в комбинация с аларма, е перфектната защита за всеки апартамент – при свиреща сирена на алармата, крадците нямат възможност да излезнат през вратата и ще са принудени да го правят отново през прозореца. Всичко това ни даде стимул за сериозно развитие и нови разработки на все по-сигурни, надеждни и евтини заключващи системи. Единственият недостатък на заключващата система Булкей за българския пазар се оказа относително високата й цена, което пък не беше проблем за чуждия пазар. Нашите производствени възможности обаче бяха ограничени и произвежданите от нас системи станаха основно за износ.

От тогава до сега непрекъснато усъвършенстваме системите, както и разработваме нови модели за различни случаи и ситуации. Разгърнахме производствените си мощности със строеж на два нови цеха – един за електроника и един за механика, закупихме много нови високотехнологични и високопроизводителни машини, което ни позволи да увеличим производството и пропорционално да намалим цената, като запазим изключително високото качество и надеждност на електронните заключващи системи Булкей и те да станат приемливи и съизмерими с широкоразпространените механични заключващи системи, с което да удовлетворим нуждите и търсенето на българския пазар.

Фирма „ЛЕСИ“ е високо-технологична компания, която предоставя много широк спектър от продукти и услуги. Компанията има 30 годишна история и притежава два модерни завода за производство на електроника в гр. Пловдив, България. Притежава утвърден и световно признат развоен отдел за разработка на иновативни продукти и решения. Компанията се ползва с доверие и уважение от милионите си крайни клиенти и хилядите фирми партньори.

Основните приоритети и предимства на компанията са:

Качество – първостепенен приоритет е качеството на продуктите и услугите, които предлагаме.

Оптималност – инженерен термин гарантиращ максимално качество и функционалност при минимална цена. Това е нашата основна цел, наша гордост и най-цененото ни качество от нашите клиенти, защото много компании могат да предложат качество и функционалност, но много малко могат да ги предложат на наистина добра цена!

Надеждност – винаги спазваме стриктно световните стандарти за качество и безопасност. Нашите продукти и услуги се отличават с дълъг живот и винаги изпълняват зададените и обявените параметри и функции. Качество, което ни е спечелило множество фенове на компанията.

Отговорност – Ние знаем, че спазването на сроковете е от изключителна важност за добрият бизнес модел и дългосрочните отношения с нашите клиенти. Ние гарантираме адекватно гаранционно и извън гаранционно обслужване.

Иновативност – Ние не само следваме последните тенденции и технологии, но Ние и ги създаваме. Компанията притежава десетки патенти и рационализации. Нашите продукти и услуги са символ на креативност и технологичност. Притежават ергономичен дизайн и интуитивен интерфейс. В развойният отдел на компанията работят инженери с дългогодишен опит и научни звания и титли.

Няколко думи за нашата

История

Фирма “Lesi” е основана през 1990 г. от екип инженери – специалисти в областта на електрониката и микропроцесорите. Започва дейността си с производството на нестандартна електроника и промишлени контролери, както и с монтаж на охранителни системи за автомобили, офиси и домове.

През 1991 г. фирмата започва серийно производство на терморегулатори и нестандартни промишлени контролери. Оттогава до сега фирмата е произвела многобройни видове контролери за индустриални машини, както и е оборудвала четири цеха с изцяло автоматизирана система за контрол на качеството и производствените процеси. Фирмата продължава да произвежда промишлени и специализирани контролери по заявка от производители от България, Македония, Германия, Холандия, Канада, САЩ, ЮАР и други.     

След натрупването на значителен опит при монтажа и ползването на охранителна техника, през 1994 г. започва производство и на охранителни системи, използвайки най-съвременни технологии и опита, натрупан при производството на промишлените контролери. Водеща мотивация за започване производство на охранителни системи бе да се предложат на пазара качествени и трудни за обезвреждане алармени системи, различни от масово разпространените, с които да се гарантира на клиента, че има реален шанс да се опази от крадците.През 1994 г. е произведен първият охранителен продукт за автомобили – имобилайзер “IM GRIZLE”.

През 1995 г. започва производството на телефонни дайлери – три модела – един тонален и два гласови. През същата година започва производството и на домашни охранителни системи с марката “PROTON”.
Работи по проект на Българската армия за „Електронно симулиране на тренировъчни военни действия с реални бойни единици“       

През 1996 г. фирмата въвежда тристепенен контрол на качеството, входящ контрол, междинни контроли на етапи в производството, краен контрол, пълно и обхватно тестване на качествата и параметрите на продуктите на представителни извадки от произвежданите партиди в нашите лаборатории. Тестване на качествата и параметрите на новите продукти се осъществява в независими лаборатории.

Изработва Спортна информационна система с LED табло за спортна зала в Асеновград.
През 1996 г. започва да подържа и обслужва Спортно-информационната система “Omega” на Гребен канал Пловдив.

През май 1999 г. излиза решението на “Патентно ведомство” за патентоване на търговската марка “BULKEY”. През декември 1999 г. е произведена първата автоалармена система с марка “VALCOR”, модел VR 52.

През 1999 г. Фирма „ЛЕСИ“ цялостно обновява спортно информационната система на гребен канал Пловдив
и взема участие по техническото организиране и провеждане на Световното първенство за юноши и девойки по Академично гребане в гр. Пловдив.

През 2000 г. след сливане на сливане на фирма „ЛЕСИ“ СД и Фирма „Буллекс“ ООД се образува новата фирма “ЛЕСИ-2000“ ЕООД. През март 2000 г., след доброто приемане на пазара на модела VR 52 , започна производството и на модела VR 36.
След това започва период на разработка на нови модели и доказване качеството на охранителните системи, произвеждани от фирмата.   

През март 2002 г. е открит първият фирмен магазин.
През октомври 2002 г. е открит и първият клон на фирмата в град Варна.
В периода октомври 2002 г. – януари 2003 г. се изследват в независима лаборатория продуктите с марка “ VALCOR”, производство на фирмата и през януари 2003 г. получават сертификат за качество и безопасност.     

На 21.08.2003 г. излиза решението на “Патентно ведомство” за патентоване на търговската марка “VALCOR”.  Открихме нов модерен монтажен център.

През 2006 година преоборудваме производствените помещения с нови високотехнологични машини и изцяло автоматизирана поточна линия. В началото на годината пуснахме на пазара нов модел GSM комуникатор с повишени функционални възможности, съвместим с почти всички модели телефонни апарати на SonyEricsson и Siemens, а към охранителните системи се пуска ново дистанционно управление с възможност за вграждане в ключа. 

Tab Content

И до днешни дни продължаваме да се развиваме и да държим първи места сред конкурентите ни от страната и чужбина, доказвайки се пред вас и други наши кленти с качество и надеждност на продуктите ни.

ЗАПОЗНАЙТЕ СЕ С НАШИТЕ ОТДЕЛИ

Административен отдел

се грижи за фирмената документация, маркетинга, мениджмънта, финансите, логистиката, рекламата, следи за нормативните актове и изисквания и тяхното спазване и други, за да може винаги и по всяко време фирмата да бъде на ниво не само на българския, но и на международните пазари.

Търговски отдел 

За качествено и вежливо обслужване на клиентите и подпомагането им при избора на система за качествена охрана на собствеността им! Изработили сме специални демонстрационни табла, с помощта на които клиентите се запознават подробно и физически с продуктите, начинът на функциониране и възможностите им.

Развоен отдел

Отделът в който се създават и оптимизират всички наши продукти. Специалистите ни събират информация от другите отдели за да разработят перфектните продукти за нуждите на клиентите.

Цех електроника

Производствената зала е снабдена с изцяло автоматизирана високотехнологична и високопроизводителна поточна линия (до 40 хиляди елемента в час). Разполага с автоматизирана система за климатизация с енергийна ефективност. Внедрена е система за контрол на достъпа и електронни заключващи системи. Изградена е система за охрана, видеонаблюдение и пожароизвестяване.

Цех механика

Изцяло климатизирана сграда с внедрена система за енергийна ефективност, контрол на достъпа и видеонаблюдение. Механичният цех разполага с нови високотехнологични металообработващи машини: - вертикално обработващи центрове с управление Fanuc; - обемна ерозийна машина с възможност за 3D обработка и пътни корекции; - цифров струг; - фрезови машини и стругове; - други.

Монтажен отдел

Екипът ни от монтажници е съставен от обучени инженери с над 15 години опит в постовянето на заключващи системи във всеки един тип врата.

Нашите участия в

Международни изложения

През 1998 г. фирмата прави първите си презентации на продуктите чрез свои дъщерни фирми на специализирани изложения – “SECURITY” 1998 г., София; Пловдивски международен пролетен панаир – 1998 г.; Пловдивски международен технически панаир – септември 1998 г.; “Трите ключа”– Варна 1998 г. През 1998 г. фирма ЛЕСИ взима участие в ежегодната специализирана изложба за охрана, сигурност и безопасност SECURITY 1998, София, на която поставя началото в иновациите на заключващите системи, като представя за първи път на българския пазар – електромеханична брава БУЛКЕЙ.

През 1999 г. фирмата прави презентации на продуктите си, отново чрез свои дъщерни фирми, на специализираните изложения – Пловдивски международен пролетен панаир, Пловдивски международен технически панаир
 През 1999 г. фирмата представя продуктите си в сферата на заключващите системи на специализираните изложения – Пловдивски международен пролетен панаир, Пловдивски международен технически панаир.

Фирмата е редовен участник на изложенията: “SECURITY” 2003 г. – София,  “ТРИТЕ КЛЮЧА” 2003 г. – Варна, Автосалон Варна 2003 г.

За поредна година фирмата ни участва в ежегодното изложение “SECURITY” 2004 г. – София, където представи новата моделна гама за 2004 г.
За пръв път на българския пазар бе представена нова авангардна система за оповестяване – GSM комуникатор.

След обнародването в Държавен вестник на НАРЕДБА №104 за одобряване типа на нови превозни средства по отношение на устройствата за защита срещу неразрешено използване и за одобряване типа на имобилайзери и на алармени системи, стартирахме производство на нова моделна гама алармени системи, които са представени на “SECURITY” 2005 г.

През 2006 г. фирмата ни взе участие на ежегодното изложение “SECURITY” 2006.

През 2007 г. на SECURITY 2007, София, върна на българския пазар заключващите системи Булкей и представи новите си разработки.
През 2007 г. на Пловдивския международен технически панаир, фирмата представи новостите в електронните и електромеханичните заключващи системи и пожъна голям успех и силен интерес от потребителите и партньори от България и чужбина.

През 2008 г. фирма ЛЕСИ взе участие в ежегодната международна изложба за сигурност и охрана СЕКЮРИТИ 2008, която се проведе от 12 до 15 февруари. Там представихме най-новите продукти електронни заключващи системи БУЛКЕЙ, които предизвикаха огромен интерес от медии и посетители. Част от медиите публикуваха специални статии за заключващите системи БУЛКЕЙ, за тяхната уникалност, сигурност и надеждност. Голям брой граждани посетиха специално изложбата, за да се срещнат с нас и да се запознаят с електронните заключващи системи БУЛКЕЙ. Оценката на колеги и потребители за предлаганите от нас системи БУЛКЕЙ беше изключително висока. По време на СЕКЮРИТИ 2008 фирма ЛЕСИ беше наградена с почетна грамота и сувенир.

През 2008 г. фирма ЛЕСИ участва на изложба СТРОЙКО 2000 – най-голямото търговско изложение за архитектура, строителство и обзавеждане, провеждано в България. Изложението се проведе в град София, в НДК, през периода от 26 март до 1 април и премина с огромен интерес. Фирмата представи част от най-новата си продуктова гама в областта на заключващите системи, сигросността, охраната и контрола на достъп.

С развититето на технологиите и навлизането им в нашето ежедневие, нуждата от изложения намаля и търсенето на потребителите се пренесе във виртуалното пространство, както е и до днешни дни – в online магазините. Там Вие ще намерите всичко от което имате нужда за заключващи системи, контрол на достъп и много други. Към Магазина

 

ОЩЕ ЗА ФИРМА "ЛЕСИ"

Производството и дейността на фирма „ЛЕСИ” включва: 

 • електронни заключващи системи
 • електромеханични брави;
 • охранителни системи за автомобили и домове;
 • автоаксесоари – имобилайзери; модули за управление на ел. стъкла; модули за дистанционно палене; модули за автоматични фарове;
 • аларми с GSM комуникация; 
 • алармени системи за 24 волтови камиони;
 • оборудване за СОТ – централи VALCOR SOT, паник бутони;
 • телефонни дайлери и мобилни комуникатори;
 • модули за дистанционно управление;
 • цялостни системи за енергийна ефективност, контрол на достъпа и климатизация на обществени сгради, хотели, офисни сгради, предприятия;
 • охрана на стоки;
 • контролери и електроника за автоматизация;
 • контролери за управление на климатизация;
 • производство и разработка на поръчкова електроника.

Фирма „ЛЕСИ” изпълнява още:

 • инженеринг в областта на заключващите системи и контрол на достъпа; 
 • инженеринг в областта на сградната автоматизация и енергийната ефективност; 
 • инженеринг в областта на охраната и видеонаблюдението;
 • производство на електронни изделия и системи по заявка на клиента; 
 • насищане на електронни платки (SMD); 
 • изработка на шприц форми и пластмасови изделия по заявка на клиента; 
 • изработка на кабелни форми..

ни във Facebook за да сте в крак с новите ни предложения и новини