Как да избера?

Заключване за асансьори

Всяка една заключваща система се състои от следните основни компненти: управление и тип ключ.

Принцип на работа:

Има два оснвони типа заключващи системи за асансьори. Първият е, когато всички, които имат чипове ползват неогранично асансьора. Ако някой задлъжнее то домоуправителя забранява неговият чип и той е не може повече да разрешава работата на бутониерата, докато домоуправителя не го активира отново. Ако сте избрали електронен ключ, той се подава към четеца -монтиран до бутониерата. Четеца светва в зелено за 4 секунди (може да се настрои от 1 сек. до 3 минути)  през които Вие трябва да изберете етаж. Ако изберете активирането да е чрез дистанционно управление или позвъняне, няма да имате нужда от монтиран четец. Асансьорът все още ще може да се извиква от бутоните на етажите. Вторият начин е с предплатени импулси. в чипа се зареждат “50 качвания” и при всяко подаване на чипа те намаляват. Те са готови системи които няма да разглеждаме тук. За тях единствено трябва да решите какъв тип ключ желаете и да изберете системата от нашите комплекти тук.

Ключове:

Има възможност ключовете да са криптирани, тъй като така се спира безконтролното им копиране. А за да се копира електронен чип (примерно от тип RFID) е нужно някой да се доближи на само 50см от вас, с подходящото копиращо устройство скрито в чантата му.  (Повече за принципите на функциониране на криптираните и некриптираните ключове може да прочетете тук). Двата основни типа ключове са контактни, безконтактни (или клавиатури, но те не са в графа чипове).  Всеки един чип (електронен ключ) след записване, може да отключва безкрайно много системи. Предимството е че ако си отключвате входа, асансьора и апартамента с един и същ тип ключ, то вие ще носите със себе си само 1 чип.

Контактни чипове IButton

IButton са контактни чипове, което означава че за да разрешат бутониерата трябва да се допрат до четеца. Вандалоустойчиви са заради металният чип и металният корпус на четеца. Издържат дори и на удар от електрошокова палка. Могат да бъдат стандартни или криптирани, според зависи управлението, което изберете и нуждите Ви. Заради нуждата от контакт, четецът не може да бъде със скрит монтаж в асансьора, но пък за сметка на това както споменахме са издръжливи на атаки.

Безконтактни чипове RFID

Това са най разпорстранените чипове за общи входове и асансьори.Освен стандартни некриптирани чипове предлагаме криптирани, които ще ви гарантират достаъчна сигурност и надеждност. Предимството им е, че може да използвате един чип и за входа и за дома и за асансьора ако имате подобни системи. Тъй като не нужен контакт между четеца и ключ, четецът може да е с вкопан монтаж и да се направи “невидим” от вън. 

Клавиатури

Клавиатурите са добър начин за отключване защото не се занимавате с носенето на излишно ключове. Предлагаме и вандалоустойчиви клаиватури за вuншен монтаж. Те нямат нужда от допълнително управление, защото имат вградено.

Недостатъкът на клавиатурите. е че винаги има шанс някой случайно да види паролата и след това да има неограничен достъп. Също така ако една и съща парола се използва дълго с времето по клавишите започва да се забелязва механично изтъркване, което също може да подскаже за паролата.

Чрез GSM позвъняване

Предлагаме устройства GSM Комуникатори които разрешават бутониерата чрез телефонно обадждане. За целта трябва да имате предплатена SIM карта която да сложите в устройството GSM50 и  при позвъняване то затваря на обаждането Ви и отключва вратата.  Устройството се управлява от първият записан (Мастър) номер, който често е този на домоуправителя и само той може да записва чрез прости SMS команди другите номера, които да могат да работят с комуникатаора.  Предимство е че GSM комуникаторът може да се използва от разтояние и при позвъняване да активирате асансьора за гостите си и ако живеете на по горен етаж няма да ви се налага да слизате. Освен това няма никакви видими компненти, които да са жертва на вандалски атаки.

Чрез дистанционно управление

С дистанционното управление също няма никакви видими компненти, които да са жертва на вандалски атаки. Вие отклчвате бутониерата с натиксне на копче от дистанционното което стои като ключодържател.

Управления:

Управленията са “мозъкът” на заключваща система която свързва работата на ключовете и бравата. Ако вече сте се насочили към това какъв тип чип искате, то това ще улесни и избора ви за управление. 

Управления с предплатени импулси

 • BKU117- За RFID чип 
 • BKU119-За iButton
Всеки чип се зарежда с конкретен брой импулси, които намаляват при всяко негово използване. Всеки един чип може да се зарежда безброй много пъти.

Управления за некриптирани чипове

 • BKU217- За RFID чип , няма защити за късо съединение, обърнат поляритет и т.н.
 • BKU219-За iButton , няма защити за късо съединение, обърнат поляритет и т.н.
 • BKU417 -За RFID чип , има защити
 • BKU417 -За iButton , има защити

Управления за криптирани чипове

 • BKU317- За RFID чип , няма защити за късо съединение, обърнат поляритет и т.н.
 • BKU319-За iButton , няма защити за късо съединение, обърнат поляритет и т.н.
 • BKU517 -За RFID чип , има защити
 • BKU517 -За iButton , има защити

Управления за дистанционно

 • VCH – с капацитет до 14 дистанционни
 • VCL –  с капацитет до 110 дистанционни

Управления за GSM позвъняване

 • GSM комуникатор GSM520 – с капацитет до 128 номера
 • GSM комуникатор GSM540 – с капацитет до 999 номера

Ако вече сте се насочили кои компоненти отговарят на нуждите Ви, разгледайте готовите комплекти.