Как да избера?

Заключване за портални и дворни врати на открито

Всяка една заключваща система се състои от следните основни компненти: Брава, управление и четец.

Вратите на открито често са подложени на по сурови условия, които могат да са неблагоприятни за електрическите брави. Комплкетите за заключване са сходни с тези за общи врати и входове, с няколко важни разлики.

Дъждът
За разлика от входните врати, които често имат навес – откритите са пряко изложени на дъжд. Това е голям проблем за различните типове брави. Бравата тип Болт не е подходяща защото има уязвима електроника в себе си. Насрещникът и Магнитът (представени по долу) са доста по надеждни. При монтиране на насрещник на открито, трябва да се вземе в предид, че той има много механични елементи които е възможно след години да ръждясат. И точно по тази причина Електромагнитът е най-оптималната възможност, защото самият той е залян със смола а електрониката към него може да се хидроизолира относително лесно. Управлението (устройство с миниатюрни размери) също трябва да е хидро изолирано.

Спиране на ток
Това са електомагнитни брави и те имат нужда от постоянно захранване за да стоят в закючено положение. При спиране на тока те отключват. Това може да се компенсира с аварийно захранване (акумулатор) което временно да захранва бравата при спране на тока.

Кабели
Обикновенно дворните врати на открито са отдалечени от захранващ блок. Ако имате предвиден такъв около вратата която искате да заключите – добре. Ако ли не се тегли кабел между вратата и захранващият блок.

Брави:

Бравите са важна част от системата защото именно те са компонента, който заключва вратата за касата. За общи входове препоръчваме тези 2 брави. Ще Ви обясним тяхните предимства и недостаъци за да може да направите пълноценен избор за вашата сигурност. 

Електромагнит EMB300

Магнитът е един от най-разпространените типове брави за общи дворни врати на открито, през които минава голям поток от хора. Той изпреварва всички други видове брави по това, че няма никакви подвижни части и почти никаква електроника. Тези негови качества допринасят за безпроблемната му продължителна експлоатация. Също така самият магнит е залят със смола което го прави хидроизолиран. Единствено при монажа трябва да се уплатни отвора от който излизат кабелите към захранването

Магнитът EMB300 държи вратата в горният и край със сила от 300кг. Това негово качество обаче го прави неподходящ за PVC и тънки алуминиеви врати, тъй като силата на задържане е само в ъгъла където е магнита и има опасност вратата да се усуче с времето. За всички останали видове врати, магнитът ще ви свърши перфектна работа.

Друго негово предимство е че няма нужда от фиксиращ елемент който да предпазва вратата от типичното и пропадане с времето. Магнитът върши тази работа от самосебе си чрез усилието на задържане.

Електромагнитен Насрещник

Електромагнитният насрещник е бюджетен и компромисен вариант за заключване на дворна врата. Той единствен позовлява едновременната работа на електронна заключваща система и механичен ключ. Т.е ако желаете може да продължите да си използвате механичните ключове за влизане и това няма да попречи на електронната система.

Недостатъкът на Електромагнитният насрещник е че няма голяма сила на задържане и при голям натиск приложен от двама човека примерно се отключва. Също така, под влияението на вода (дъжд) има възможност след време да ръждяса.

Ключове:

Има възможност ключовете да са криптирани, тъй като така се спира безконтролното им копиране. А за да се копира електронен чип (примерно от тип RFID) е нужно някой да се доближи на само 50см от вас, с подходящото копиращо устройство скрито в чантата му.  (Повече за принципите на функциониране на криптираните и некриптираните ключове може да прочетете тук). Двата основни типа ключове са контактни, безконтактни (или клавиатури, но те не са в графа чипове).  Всеки един чип (електронен ключ) след записване, може да отключва безкрайно много системи. Предимството е че ако си отключвате входа, асансьора и апартамента с един и същ тип ключ, то вие ще носите със себе си само 1 чип.

Контактни чипове IButton

IButton са контактни чипове, което означава че за да отключат бравата трябва да се допрат до четеца. Вандалоустойчиви са заради металният чип и металният корпус на четеца, който се монтира на касата на вратата. Издържат дори и на удар от електрошокова палка. Могат да бъдат стандартни или криптирани, според зависи управлението, което изберете и нуждите Ви. Заради нуждата от контакт, четецът не може да бъде със скрит монтаж в касата на вратата, но пък за сметка на това както споменахме са издръжливи на атаки.

Единственият недостатък на този тип метални четци, е че ако са изложени на влага/дъжд/вода след време корозират. За това са по подходящи за вътрешни пространства или където има навеси (както по принцип са повечето входни врати).

Безконтактни чипове RFID

Това са най разпорстранените чипове за общи входове.Освен стандартни некриптирани чипове предлагаме криптирани, които ще ви гарантират достаъчна сигурност и надеждност. Предимството им е, че може да използвате един чип и за входа и за дома и за асансьора ако имате подобни системи. Тъй като не нужен контакт между четеца и ключ, четецът може да е с вкопан монтаж и да се направи “невидим” от вън. 

Клавиатури

Клавиатурите са добър начин за отключване защото не се занимавате с носенето на излишно ключове. Предлагаме и вандалоустойчиви клаиватури за вuншен монтаж. Те нямат нужда от допълнително управление, защото имат вградено.

Недостатъкът на клавиатурите. е че винаги има шанс някой случайно да види паролата и след това да има неограничен достъп. Също така ако една и съща парола се използва длго с времето по клавишите започва да се забелязва механично изтъркване, което също може да подскаже за паролата.

Чрез GSM позвъняване

Предлагаме допълнителни устройства GSM Комуникатори които се включват като алтернаривен метод на отключване  заключване чрез телефонно обадждане. За целта трябва да имате предплатена SIM карта която да сложите в устройството GSM50 и  при позвъняване то затваря на обаждането Ви и отключва вратата.  Устройството се управлява от първият записан (Мастър) номер, който често е този на домоуправителя и само той може да записва чрез прости SMS команди другите номера, които да могат да работят с комуникатаора. GSM комуникаторът може да се използва и като домофонна система с която при позвъняване да отваряте входната врата на гостите си и ако живеете на по горен етаж няма да ви се налага да слизате за да отключвате. Също така често забравяме ключовете си вкъщи/ на работа но телефонът винаги е с нас.

Чрез дистанционно управление

Те са изключително удобни заради факта че може отдалече да отключите вратата си ако ръцете Ви са заети (с покупки примерно). Не се занимавате с ключове, прекарване на четци в касата на вратата. Няма никакви външни части (като четец) които да насочат евнтуалната атака от недоброжелатели.

Недостатъкът на дистанционните е че са изцяло зависими от радиоефира, който с годините става все по наситен с други сигнали. И ако някой реши да ви саботира със заглушаващо устройство, системата няма да работи. Също така с времето за поддръжката на дистанционното се изискват консумативи, като смяна на батерии и др.

Управления:

Управленията са “мозъкът” на заключваща система която свързва работата на ключовете и бравата. Ако вече сте се насочили към това какъв тип чип искате, то това ще улесни и избора ви за управление. Към всяко едно от тях може да се добави алтернативно отключване с позвъняване от телефон до GSM комуникатор- GSM50.

Некриптирани управления с възможност до 999 ключа.

Некриптираните управления започват с цифрата 4 (BKU41x)

  • завършват на 7 ако работят с RFID безконтактни чипове
  • завършват на 9 ако работят с IButton контактни чипове

Криптирани управления с възможност до 999 ключа.

Криптираните управления започват с цифрата 5 (BKU51x)

  • завършват на 7 ако работят с RFID безконтактни чипове
  • завършват на 9 ако работят с IButton контактни чипове

Управление VCB за дистанционно управление

Valcor VCB притежава изключително висока гъвкавост, пет работни режима, програмируеми функции, надеждност и сигурност с използването на дистанционно управление с динамичен код. В комплекта е включено едно дистанционно управление. Модулът се управлява с до 14 броя дистанционни управления. Ако загубите дистанционно управление единственото нещо, което трябва да направите е да изтриете всички дистанционни от паметта на модула и да запишете само наличните, така загубеното дистанционно повече няма да може да управлява модула. Повече за дистанционните управления може да прочетете тук: Дистанционно управление.

Как вратата ще се отключва от вътрешна страна:

Чрез натискане на бутон.

Предлагаме най различни типове бутони за вашите нужди. За вкопан или външен монтаж, бутони с натиск или при движение (No touch)

Чрез подаване на чип

За тези от вас, които искам по голяма защита – вратата да се отваря с чип и от вътре предлагаме и допълнителен четец който се монтира от другата страна на вратата. Имали сме не един случай когато влиза крадец представяйки се за съсед или гост, но тъй като входът е бил с двустранно заключване, той в последствие не може да излезне и го хващат.

Чрез натискане на дръжка

Тази опция се предлага единствено ако сте избрали брава тип Електромагнитен насрещник.

Ако вече сте се насочили кои компоненти отговарят на нуждите Ви, разгледайте готoвите комплекти.