Как да избера?

Заключвания за офиси и жилища

Всяка една заключваща система се състои от следните основни компненти: Брава, управление и четец.

Брави:

Бравите са важна част от системата защото именно те са компонента, който заключва вратата за касата. делят се на два вида: Електромагнитни и електромеханични. (Принципът им на функциониране може да порчетете тук). За домашни системи препоръчваме тези 3 брави. Ще Ви обясним тяхните предимства и недостаъци за да може да направите пълноценен избор за вашата сигурност.

Брава тип Болт

Бравата тип Болт е удобен и бюджетен вариант за заключване на дома Ви. Бравата е електромагнитна, и е силно препоръчително към нея да се добави аварийно захранване (акумулатор). Бравата е аварийно безопасна което озанчава, че при спиране на тока, авария или повреда тя се отключва (или ако има и аварийно захранване, докато не се изтощи то) и вие може да излезнете безпроблемно. Невероятното предимство на Брава тип Болт е малките й размери, което дава възможността тя да бъде вкопана в почти всеки един тип врата/каса.

Недостатъка на Бравата тип болт е че консумира ток непрекъснато за да стои в заключено положение. Обикновено при атака от крадци, които са наясно че имат работа с електонни брави, спират първо тока, а когато акумолаторът се изтощи след 1-2 дена, бравата остава без захранване и се отключва. 

 За да се компенисра това неудобство, може да се монтира допълнително незвисимо устройство -GSM Комуникатор,  който да ви изпраща SMS при спиране на тока. Не е добър варианта да се използват Интернет комуникатори, защото при спиране на тока те също няма да работят. Съответно при всяка една индикация за спиране на тока (било то заради профилактика, крадци или др.) вие ще трябва да изпращате някой който да проверява положението в апартамента. Ако това не ви е проблем, то тогава Брава тип Болт ще ви върши добра работа. 

Ако ви няма  за по-дълго време препоръчваме да се подсигурите като заключите вратата и с механичен ключ, за да предотварятите ситуацията в която по някаква причина токът е прекъснат и вратата ще стои отключена и вие дори няма да разберете, докато не се приберете.

Брава BKS

Бравите от този тип са електромехнаични и предлагат най-голяма сигуност. За разлика от Брава тип Болт, Брава BKS е енергонезависима и се нуждае от ток единствено за при отключване и заключване. Това означава че има две устойчиви състояния и при прекъсване на захранването тя ще остане в състоянието в което е била преди. (примерно ако крадци  атакуват системате тя ще си остане заключена). Механиката на електромехничните брави е много по сложна, което дава голяма степен на сигурност – всички системи трябва да работят изправно за да може тя да се отключи,  (Докато при Болтът ако се спре тока или нещо дефектира тя се отключва) Трите шипа проникват в дълбочина 2см и издържат на услие от 15 тона! 

Надеждността на бравите BKS се превърща и в техен недостаък по отношение на аварийната безопасност. Ако има авария и към бравата (BKS300) не се подава ток, то вие ще останете заключени в дома си. 

Този проблем е решен при модел BKS303 където може да се добави механична дръжка от вътрешната страна на вратат за аварийно отваряне.

Брава BKG

Електромеханичната брава  BKG е тип греда и принципът и на рабоора е същият като на бравите BKS. Също толкова надеждна и сигурна. 

Предимството и е че не нужен вкопан монтаж във касата или вратата.

Ключ:

Препоръчително е ключовете за жилища и офиси да са криптирани, тъй като така се спира безконтролното копиране на чиповете. Така нареченият вътрешен съботаж не е малка опасност за пренебрегване. Повечето крадци предварително проучват обекта за обир и живущите в него, а за да се копира електронен чип (примерно от тип RFID) е нужно някой да се доближи на само 50см от вас, с подходящото копиращо устройство скрито в чантата му.  (Повече за принципите на функциониране на криптираните и некриптираните ключове може да прочетете тук). Трите основни типа ключове са контактни, безконтактни и радиодистанционни. Всеки един чип (електронен ключ) след записване, може да отключва безкрайно много системи. Предимството е че ако си отключвате входа, асансьора и апартамента с един и същ тип ключ, то вие ще носите със себе си само 1 чип.

Контактни чипове IButton

IButton са контактни чипове, което означава че за да отключат бравата трябва да се допрат до четеца. Вандалоустойчиви са заради металният чип и металният корпус на четеца, който се монтира на касата на вратата. Издържат дори и на удар от електрошокова палка. Могат да бъдат стандартни или криптирани, според зависи управлението, което изберете и нуждите Ви. Заради нуждата от контакт, четецът не може да бъде със скрит монтаж в касата на вратата, но пък за сметка на това както споменахме са издръжливи на атаки.

Единственият недостатък на този тип метални четци, е че ако са изложени на влага/дъжд/вода след време корозират. За това са по подходящи за вътрешни пространства или където има навеси.

Безконтактни чипове RFID

Това са най-разпорстранените чипове за общи входове. За домашни системи предлагаме криптирани и двойно-криптирани чипове които ще ви гарантират достаъчна сигурност и надеждност. Предимството им е, че може да използвате един чип и за входа и за дома и за асансьора ако имате подобни системи. Тъй като не нужен контакт между четеца и ключ, четецът може да е с вкопан монтаж и да се направи “невидим” от вън.

Дистанционни управления

Те са изключително удобни заради факта че може отдалече да отключите вратата си ако ръцете Ви са заети (с покупки примерно). Не се занимавате с ключове, прекарване на четци в касата на вратата. Няма никакви външни части (като четец) които да насочат евнтуалната атака от крадци.

Недостатъкът на дистанционните е че са изцяло зависими от радиоефира, който с годините става все по наситен с други сигнали. И ако някой реши да ви саботира със заглушаващо устройство, системата няма да работи. Освен това с времето за поддръжката на дистанционното се изискват консумативи, като смяна на батерии и др.

По тази причина силно препоръчваме да се монтира втори независим метод на отключване с чип.

GSM позвъняване от телефона

Предлагаме допълнителни устройства GSM Комуникатори които се включват като алтернаривен метод на отключване  заключване чрез телефонно обадждане. За целта трябва да имате предплатена SIM карта която да сложите в устройството GSM50 и след като запишете номерата в него, при позвъняване то затваря на обаждането Ви и отключва вратата. Удобството е най-вече ако в бързината сте си забравили ключовете, но телефона е във вас. Освен това може да отваряте от разстояние ако някой ваш приятел трябва да остави нещо у вас, а вие не сте там.

Управление:

Управление за електромехнични брави BKS и BKG

BKU19x  е специално управление предназначено да изпълнява всички функции на електромеханичните брави (BKS, BKG). Разполага с много повече удобства и индикации в сравнение със всички други управления. Съществува в няколко разновидности и ако вече сте си избрали с какъв тип ключ искате заключващата система то изборът на управление ще ви е улеснен

 • BKU190- Управалние със стандартни iButton
 • BKU191- Управалние с криптирани iButton
 • BKU192- Управление с криптирани RFID
 • BKU193- Управление с двойно-криптирани RFID

(Към тях може да се добави и GSM50 комуникатор който да отключва вратата при позвъняване.)

Всяко едно от тези упралвнеия разполага със следните вградени функции:

 • Светлинна индикация при: липса на захранващо напрежение 220V; окъсен акумулатор, състоянието на бравата – отключено/ заключено; за сервизно обслужване
 • има двойно захранване (от трансформатор и от акумулатор)
 • Защита от неправомерно записване на дистанционни управления
 • Защита от сканиране на дистанционни управления
 • Защита при дефект на аварийното захранване
 •  Енергонезависима памет
 •  Улеснен монтаж, поддръжка и програмиране.
 • Потребителско програмиране на системата
 • Потребителско записване на дистанционно управление
 •  Изтриване на всички дистанционни управления
 • Възможност за връзка с компютър и специализиран софтуер
 • Изтриване на конкретен номер дистанционно управление (само със софтуер)
 • Временна забрана на работа на дистанционни управления (само със софтуер)
 • Проверка на общия брой записани в системата дистанционни управления (само със софтуер)
 • Проверка статуса на всяко дистанционно управление (само със софтуер)
 • Възможност за изтриване, заменяне или промяна на статуса на изгубено или не налично дистанционно (само със софтуер)
 

Управления за брава тип Болт

Брава тип Болт може да се управлява по много различни начини. ако предвариелно сте избрали, че искате заключващата ви система да е с нея и също така знаете типът на ключа (RFID, iButton, Дистанционно или комбинирно), то изборът на управление ще е улеснен. Всички управления могат да поддържат до 999 ключа.

1. Криптирано управление за RFID – BKU517
2. Двойно-Криптирано управление за RFID -BKU617
3. Криптирано управление за iButton – BKU519
4. Модули за дисанционно управление – VCB – препоръме да се ползва като допълнителен начин за отваряне на вратата, а не като основен.
5. GSM комуникатор за позвъняване -GSM50 – препоръме да се ползва като допълнителен начин за отваряне на вратата, а не като основен.

Изброените управления могат да се използват и за брави BKS и BKG, но не поддържат пълните им функции. Свързването става чрез допълнителен преобразувател. 

Как вратата ще се отключва от вътрешна страна:

Към управлението BKU19x (за брави BKS и BKG) идва бутон и втори четец с вграден светодиод, който се монтира от вътрешната страна на касата. Както е описано по горе той служи за идникация в различни случаи. Така вие ще имате избор от вътрешната врата да отключвате и заключвате вратата с чип или с бутон. Управлението разполага и с автоматичен режим при който вие отключвате вратата чрез някой от изборените начини и след като преминете и вратата се затвори, то тя автоматично се заключва. Ако само отключите, но не я отворите след 15 секунди тя се самозаключва. BKU19x разпознава вътрешният и външният различно, което Ви позволява чрез специалният ни софтуер при нужда да проверите кой ключ кога е бил подаден и към кой четец, дали вратата е била отворена или не, както и много други събития.

При управленията за Брава тип Болт  от вътрешна страна се монтира единствено бутон за отключване/заключване (+автоматич режим). При управленията за iButton може да се свърже паралелен четец от вътрешната страна, но бравата не ги разпознава като два различни, което в последствие не позволява толкова разширена диагностика както при BKU19x.

Ако вече сте се насочили кои компоненти отговарят на нуждите Ви, разгледайте готовите комплекти.