Принципи и функциониране

ПРИНЦИПИ И ФУНКЦИОНИРАНЕ НА МЕХАНИЧНИТЕ ЗАКЛЮЧВАЩИ СИСТЕМИ

Механичните заключващи системи се заключват чрез издаден шип или език. Бравата се състои от заключващ механизъм и ключалка. Заключването стандартно е едностранно, но ако вратата е със слаби панти, то може да бъде -двустранно, тристранно или четиристранно. Недостатък при многостранните е това че могат да бъдат вградени единствено по време на производството на вратата и не могат да бъдат добавяни по късно.
Важна е и дълбочината на която влизат шиповете във вратата, тъй като често срещан метод за отваряне на заключени врати е разпъване (огъване) на касата там където е бравата.

Какъвто и да е типа на заключването и колкото и многостранно да е то, винаги има видим елемент от бравата. Това е най-малко механичната ключалка, която е пряко свързана със заключващия механизъм. Това позволява на крадци дори да нямат ключ да атакуват заключващия механизъм. Например два сантиметра над ключалката, шест милиметра на ляво се пробива три милиметров отвор с акумулаторна бормашина (тиха и без кабел) и с подходящия инструмент се избутва заключващия механизъм. Времетраене – прецизно, чисто, тихо, бързо, лесно, евтино.Съществуват механични заключващи системи, които се отключват от вътрешната страна без ключ – направено е за удобство и бърза евакуация при аварийна ситуация. Те имат един съществен недостатък – когато се проникне в един обект с цел кражба през прозорец, излизането и изнасянето на вещите се осъществява през вратата, което олеснява крадците.

Има два основни типа ключалки.

Първият тип са патрони, които са универсални, кодовата част е вътре в патрона и той посредством палец предава движението на заключващия механизъм.
Вторият тип ключалки са така наречените касови брави, при които кодовата част е директно свързана със заключващия механизъм. При този тип ключалки, за да се смени типа на ключа е необходимо да се смени цялата брава.

По статистика типичното време за отключването (разбиването) на повечето механични ключалки от обучен крадец е до 20 сек!?! В по редки случи до 3 минути. В интернет пространството има достатъчно видео клипове и информация за това. Тук ще разгледаме само някои от основните методи.

Съществуват така наречените шперцове, представляващи приспособления, чрез които в рамките на секунди, най-много минути се намира кода на патрона. Този начин е бърз и тих, но изисква умения, не оставя следи. Чрез него може да се влезе в обекта и при излизане отново да се заключи бравата.

БАНГ ефект  този популярен метод позволява отключването на по-голямата част от патроните само за 3 – 5 сек. За целта се използват специални ключове и нещо за почукване.
Друг метод за бързо разбиване е така наречената меча лапа. Това е устройство, което разкъртва кодиращите щифтчета в патрона и той остава без код. Това е бърз и тих метод, не изисква умения, понякога оставя следи. Чрез него може да се влезе в обекта и при излизане отново да се заключи бравата.
Друг метод е счупването на патрона. Ако има място за захващане на патрона, използвайки конструктивната слабост в средата на патрона, посредством специални ключове за захващане, се счупва външната част на патрона, след което безпрепятствено може да бъде отворен. Методът е много бърз, относително тих, не изисква никакви умения, оставя доста видими следи.
Следващ метод е чрез разпробиване на кодовата част на патрона. Сравнително по-бавен от гореизброените, по-шумен е и оставя видими следи.

Механичните заключващи системи са изключително неустойчиви на вандализъм. Чрез пъхането на клечка или друг предмет, или впръскване на лепило в ключалката може много бързо, евтино и незабелязано да се унищожи една заключваща система и да се принуди собственикът й сам да я разбие, което би му създало доста главоболия, отнеме време и значителни финансови средства

Механичните заключващи системи нямат особено голяма функционалност. Ако си загубите или Ви откраднат ключ, ще трябва да смените патрона или цялата брава за касовите ключове и да извадите нови ключове за всички потребители, за да неможе който е откраднал или намерил ключа да отключи настоящата брава. Това е бавна процедура, отнемаща значителни финансови средства.
Недостатък на всички механични системи е, че неможе да се избира кой и кога да може да отключва дадена врата. Както и неможе да се проследи кога е ползван определен ключ.
Ключът може да бъде копиран без Ваше знание.
Механичните ключове се износват при продължителна употреба, поради механичното триене, което се осъществява при пъхането на ключа и кодирането, както и предаването на механичното движение на заключващия механизъм.
За ключалките тип Касови брави е разпространено мнението, че са по-сигурни от ключалките с патрон. Но не оставяйте в заблуда за сигурността им. При тях времето за отключване е минути, а не в рамките на секунди, както е при тип Патрон.
Доста разпространен метод за отключване на касови брави е чрез устройство наречено Таралеж, което подбира комбинациите на касовия ключ, докато се отключи бравата.
Ключовете за ключалки тип Касова брава са доста големи, тежки, ръбести, много неудобни за носене и употреба. Ако имате няколко такива брави, връзката Ви с ключове е огромна, тежка и досадна (особено през топлите месеци, когато нямате джобове).

ПРЕДИМСТВА:

– Не се нуждаят от енергия за да работят – може да заключите и след не ограничено време просто да отидете и да врътнете ключа и да отключите. При електронните трябва да има електрическа енергия – батерии или мрежово захранване.

– значително по простата конструкция.

НЕДОСТАТЪЦИ:

– Не са вандалоустойчиви – винаги се вижда мястото за ключа, от където може да се атакува или да служи да реперна точка.

Ограничен брой комбинации на ключа – при електронните комбинациите са огромни и освен това може да слага времево ограничение колко комбинации да се правят за време, което ги прави на практика неразбиваеми по този метод.

– Може много лесно да се направи нежелан дубликат на ключа – Твърденията на някои производители, че на техните ключове никой не може да се направи неоторизиран дубликат са откровена лъжа. Може обикновен ключар да не може да Ви направи дубликат, но всяка механична работилница – може! Освен това при съвременните технологии дубликат може да се направи и по снимка.

– липса на контрол – ако бъде откраднат ключ или не искате вече човек с ключ има достъп, трябва да смените бравата и всички ключове.

– липса на функционалност –  трудна реализация на мастер системи, няма информация кой и кога е отключвал и др.

 

ПРИНЦИПИ И ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ЕЛЕКТРОННИТЕ ЗАКЛЮЧВАЩИ СИСТЕМИ

Електронните заключващи системи са съставени от четири функционални части. Тези части могат да бъдат в едно цяло или като отделни модули. Първата част е кодовата част на системата, която се състои от електронен ключ и четец за него или от клавиатура за набиране на код. Втората част представлява управляваща централа, която приема информация от кодовата част и сравнява тази информация с предварително въведените в нея права за достъп за съответния код и парола. Третата част е заключващият елемент. Това е електромеханичен или електромагнитен елемент, който осъществява заключването и посредством електрически сигнал, идващ от управляващата централа, се отключва или заключва. Четвъртата част е захранването на системата, което може да бъде мрежово – 220V, батерийно, комбинирано – 220V и батерия. Има и пета част, която по принцип е опция. Тя е интерфейсна и служи за връзка с компютри или други устройства.

Това са електромеханични или електромагнитни устройства, които заключват вратата посредством шип или език който се придвижва от електрически сигнал. Тъй като те се управляват по електрически път могат да бъдат монтирани на произволно място по врата или касата на вратата. При това може да се монтира така че отвън да не може да се разбере къде е точно монтирана. Това на практика е прави изключително трудно разбиваема. Това, както и възможността да се управлява едновременно от две места правят голяма част от електронните заключващи системи вандалоустойчиви

Електронните ключове за разлика от механичните имат милиарди, милиарди комбинации, могат да бъдат и криптирани, което на практика прави изключително трудно или невъзможно да се „разбият“ електроните заключващи системи през ключа. Също така почти безбройните комбинации позволят да се ползват само уникални ключове и така да се ползват да контрол на достъпа – кой, кога и дали да влиза.  

Това е управлението на електронно заключващите системи. В тях се запомнят кодовете и алгоритмите на всички ключове, които ще имат право да отключват. Могат да имат вграден часовник и така автоматично да разрешават или забраняват достъп на определени ключове.

Електронните заключващи системи имат два типа конструкции – самостоятелни и модулни. Самостоятелните системи са изпълнени в два варианта. При първият вариант кодовата и управляващата част са обединени в един общ модул, а захранващата част и заключващия елемент са отделно. Например клавиатура която директно управлява бравата. При вторият вариант всички части – кодова част, управляваща част, захранващата част и заключващ механизъм, са обединени в един единствен общ модул. Например повечето хотелски брави или бравите за шкафчета. Модулните системи състоят от три части – кодова част (четец/клавиатура), заключваща част (брава) и управление като всяка една от тях е в отделен самостоятелен модул. Свързани са с кабел. По този тип системи са с най-висок клас на сигурност, тъй като при атака срещу някой модул, другите остават работоспособни

Електронните заключващи системи могат да изключително вандалоустойчиви. Първо бравата може да е невидима и така да не може да се атакува. Второ може да има няколко управления, така че дори при атака да се повреди едното, другото ще продължи да работи.

Електронните заключващи системи позволяват един и същи ключ да се използва да отключва много различни врати без това особено да влияе на сигурността на заключването. Ако ползвате вече някъде електронен ключ, може да подберете ключалка за същия тип ключ и така вместо да носите тежка връзка с ключове, ще носите само един лек електронен ключ за всички врати. Електронните заключващ системи осъществяват контрол на достъпа до помещенията. Във всеки един момент собственикът може безпроблемно да забрани или разреши достъп на даден ключ до различни врати. Някои системи имат памет за събития в себе си и помнят различни събития, които са се случили – кой, кога, колко пъти и къде е отключвал, заключвал, влизал, излизал и други. Могат да имат връзка с други устройства, което позволява да се управляват дистанционно дори през интернет или GSM. 

ПРЕДИМСТВА:

– Вандалоустойчивост – – Висока надеждност и сигурност от механично разбиване, поради липса на видима реперна част към заключващия механизъм; Възможност за поне двойно управление
Имат почети не ограничен брой комбинации на ключа – Висока надеждност и сигурност на кода. При електронните комбинациите са огромни и освен това може да слага времево ограничение колко комбинации да се правят за време, което ги прави на практика неразбиваеми по този метод.

– На криптираните ключове не може да се направи нежелан дубликат на ключа – Твърденията на някои производители, че на техните ключове никой не може да се направи неоторизиран дубликат са откровена лъжа. Може обикновен ключар да не може да Ви направи дубликат, но всяка механична работилница – може! Освен това при съвременните технологии дубликат може да се направи и по снимка.

– Контрол на достъпа – ако бъде откраднат ключ или не искате вече човек с ключ има достъп, става изключително лесно и бързо, като се забранява само конкретния ключ на човека! На цената на само едни ключ!.

– Функционалност, Удобство и Практичност – Управление на неопределен брой брави само с един електронен ключ; Лесна реализация на мастер системи; Проследяване на събитията и достъпа до системата. Дистанционно управление дори през интернет и GSM

НЕДОСТАТЪЦИ:

– Нуждаят се от енергия за да работят –трябва да има електрическа енергия – батерии или мрежово захранване за да работят, а това не на всякъде е удобно да се осигури или ако е с батерии, те се изтощават с времето и това може да се случи в не подходящ момент.

– значително по сложна конструкция – състоят се от повече части и модули.

ПРИНЦИПИ И ФУНКЦИОНИРАНЕ НА БРАВИ

При електронните заключващи системи заключването се осъществява от електромеханичен заключващ елемент (брава), който може да бъде един от видовете изброени по долу. Шиповете му се прибират и излизат при подадено напрежение. Бравата няма видима част, и може да се монтира на произволни места, с което крадците няма как да  я локализират и атакуват.

В една врата могат да бъдат поставени неограничен брой брави, но и една е напълно достатъчна.

Насрещник, Електромеханична брава, Брава тип Болт

Вратата също трябва да е достатъчно здрава, По добре да имате стабилна врата, отколкото слаба врата и да се опитвате това да компенсирате с повече заключващи елементи. Методи за оздравяване на вратата са чрез пасивни шипове или допълнително оздравяване на касата

Пасивни шипове

Най-слаби са електромагнитните насрещници. Най-сигурни и надеждни са електромеханичните брави.За всички електронни брави няма значение къде се монтират (за разлика от механичните които са само във крилото на врата). Типично място е в касата на вратата, тъй като тя е неподвижна и не се налага да се прехвърлят кабели в подвижната част на крилото. Ако все пак се налага монтаж на заключващия елемент във вратата, се ползват преходни елементи, чрез които прехвърлят електрическия сигнал за управление от неподвижната каса към подвижното крило на вратата.

Предимство е че електронните брави могат да се отключат по няколко алтернативни начина в аварийни случаи – чрез дистанционно управление, изнесен бутон, телефон или интернет. Разбира се всички тези алтернативи са изцяло под ваш контрол с което се дава допълнителна гаранция за вашата сигурност.

Делят се на 8 основни вида:

1. Елетромагнит (ЕМВ)

Електромагнитът е брава тип Fall Safe и се състои от две части – едната е самия електромагнит и се монтира на касата, а другата е шлайфана метална планка и се монтира на крилото на вратата. Монтира се външно от вътрешната страна на вратата. Няма изисквания за състоянието и вида на вратата. Може да работи и без фиксиращ елемент, тъй като той сам фиксира вратата в затворено положение. Отключва се само по електронен път. При подаване на електрически ток (постоянен) електромагнита образува много силно електромагнитно поле и залепя планката за себе си. За да държи врата заключена електромагнита консумира постоянно ток. Силата, с която електромагнита залепя планка определя и силата която трябва да се приложи за да се отключи силово вратата. Поради липсата на механични износващи се елементи има много дълъг живот. Използва се изключителни натоварени врати или за врати, за които е задължителна аварийната безопасност. Електромагнита се ползва най често за контрол на достъпа на врати на общи входове, промишлени врати, магазини, складове, молове, външни дворни или гаражни врати. За врати най-често се използват магнити за 300кг., защото такова усилие трудно би се постигнало от човек, а в същото време са най-добрата цена поради масовостта си.  

Ако все пак държите да осигурите по-голяма сила е по-добре да монтирате два 300 кг. магнита (по евини са), от колко един 500 или 600 кг. и  защото разпределена на две места задържащата сила е по добре от колкото на концентрирана на едно място. Има няколко варианта на монтаж на магнита. И обикновено се ползва специализирана “L” планка за монтаж врати, които се отварят на вън. “LZ планка за монтаж на врати, които се отварят на вътре. Малките магнити от 60 кг. обикновено се ползват за заключване на шкафове и хладилни витрини. При монтажа на електромагнита най-важно е да няма междина между електромагнита и планката, дори и много малко, силата на задържане намалява главоломно.

– аварийна безопасност;
– лесен монтаж;
– външен монтаж;
– няма механични части и има много дълъг живот;
– монтира се на всякакъв тип врати;
– няма изисквания за състоянието на вратата – точна центровка;
– може да работи и без фиксиращ елемент;
– управление само по електронен път;

– външен монтаж – няма добър дизайн и вижда се от вътрешната страна на вратата;

2. Електромагнитен насрещник (ЕМН)

Това са едни от първите електрически брави. Винаги се монтира на касата на вратата, срещу фиксиращия език на бравата. Затова и се нарича електромагнитен насрещник. Винаги е за вграден монтаж. Конструкцията на насрещника позволява да има малки размери и на практика може да се монтира на всяка врата. Основно се ползва са контрол на достъпа за врати за които не необходима особено голяма сигурност, като вътрешни врати на офиси, входни врати на сгради, преградни врати и др. Все врати, до които или хората, които имат достъп са известни или разбиването им няма да доведе до сериозни загуби. Това са едни от най слабите електрически брави, освен че самата брава рядко издържа усилие до 300 кг., но и много често самият език на механичната брава се чупи или изкривява при по-силен шут.

Въпреки не особено голямата сигурност това са едни от най-често ползваните електрически брави, защото имат дълъг живот (стотици хиляди цикъла), лесни са за монтаж и не са капризни относно прецизността на вратата, могат да се ползват и във влажна среда (водата оказва по-малко вредно влияние спрямо другите видове брави), евтини са и позволяват едновременна работа с електрическата брава и с механичен ключ към механичната брава, което в някои случаи е търсена характеристика. Почети всички насрещници са универсални – стават и за двата типа врати лява и дясна, като се завъртат. В повечето случаи насрещниците се ползват за еднопосочен контрол, защото от вътрешната страна на вратата се отваря с дръжка. 

– имат малки размери и могат да се монтират на почти всички врати
– издържат на голям брой работни цикли.
– издържат по-дълго на пряко оливане с дъждовна вода
– евтини са

– имат много слабо ниво на сигурност
– трябва да има механична брава.
– ползват се за удобство, не решават нито едни от проблемите със сигурността на механичните брави, защото реално през механичната брава може да се отключи вратата.

В зависимост от принципа на работа има два типа насрещници:

Fall Security (линк към термини и определения). Това е най масовия и евтин тип насрещник

При подаване на ток, електромагнит монтиран вътре в насрещника изтегля щифт и освобождава задържащият език. Важна характеристика на тези насрещни е силата, с която пружината вътре в насрещника задържа езика. Типично за стандартните модели тази сила е до 1кг, а за усилените е до 3 или до 5 кг. Това е важно, защото много често има разлика във въздушните налагания от двете страни на вратата или гумените уплътнения на вратата оказват усилия на отваряне, които могат да блокират нормалната работа на насрещника. При повреда или липса на захранване този тип насрещници остават заключени, но това не е проблем, защото винаги може да отключете врата с механичен ключ. Когато се ползват със системи за контрол на достъпа трябва да се ползват с резервно акумулаторно захранване.
С или без палец за механично от блокиране.(картинка на палеца) – с включването на този палец насрещника остава механично постоянно отключен. Това се ползва ако искате временно да нямате контрол на достъпа – например да пренасяте нещо. Недостатък е че всеки може да натисне палеца и да остави вратата постоянно отворена без да рзберете.
С или без механична памет. (картинка на механичната памет) – механичната памет служи след подаването на сигнала за отключване, насрещника да остане отключен докато не се отвори вратата. Това е много удобно, когато насрещника се ползва за домофони –  натискате кратко бутон от домофона за отключване и вратат стои отключена докато човек не е отвори. След затварянето тя ще се заключи.

Fall Safe (линк към термини и определения)

Това е по-рядко ползван и по-скъп тип насрещник .При заключено положение тези насрещници консумират относително по-малък ток и затова могат да работят неограничено време. Ползват контрол на достъпа за аварийно безопасни врати като входове на обществени сгради, където при авария или спиране на тока врата трябва да се отключи.

3. Електромагнитна ключалка BKL

Това e брава тип Fall Security Ключалката е универсална и може да се управлява само по електрически път. При подаване на ток -електромагнит изтегля заключващият шип. При отключването тази брава консумират голям ток – обикновено около 1А и затова не трябва да работят по дълго 30 сек. При повреда или липса на захранване този тип брава остава заключена.
Може да се монтира на произволно място, като езика може да се завърти в желаната посока в зависимост от монтажа. Бравата основно се използва за заключване на хладилници, шкафове, витрини, изби и гаражи или като допълнително осигуряване. За нормалната работа на тези брави трябва да има фиксиращ елемент на вратата. (снимки на монтирани брави)

– имат малки размери и могат да се монтират на почти всички врати
– издържат на голям брой работни цикли.
– издържат по-дълго на пряко оливане с дъждовна вода
– евтин са
– няма видими части от вън

– имат слабо ниво на сигурност
– не е аварийно безопасна.

4. Брава тип Болт (BKB)

Това са универсален тип брави. Има ги в два варианта, масовия – Fall Safe и по-рядко срещания Fall Security, който не се препоръчва за монтаж на врати и няма да го разглеждаме поради многото недостатъци. Бравата тип Болт типично се монтира вкопано в касата на врата, но може да се монтира и в крилото на врата, както може и да се монтира и външно. Може да се монтира и външно на стъклени врати и каси. Бравата е с малки размери, които и позволяват да се монтират на всякакви врати – алуминиеви, PVC, метални, дървени и стъклени. Може да е изработена от алуминиеви сплави или от неръждаема стомана, като тези от алуминиевите сплави са малко по-евтини, но за сметка на това са в пъти по-слаби от тези от неръждаема стомана. Монтира се като допълнителна брава за заключване. За нормалното й и безпроблемно функциониране е необходимо много добра центровка на вратата и за това се нуждае от механична брава, която да фиксира вратата в затворено положение. Електромагнитната брава тип Болт заключва вратата посредством единичен шип. Бравата е с вградено  микропроцесорно управление и има вграден датчик за затворена врата и датчик за състоянието на заключващия шип – отключен заключен.

 Без захранване, заключващият шип се прибира с пружина. Това прави тази брава аварийно безопасна, защото при авария или липса на захранване ще отключи. А в заключено положение консумира постоянен ток – 100 mА, което ако бравата се включи към аварийно захранване със 7 Ah акумулатор, гарантира поне 2 денонощия нормално функциониране. Като се добави и факта, че бравата тип Болт от неръждаема стомана издържа усилие над 1000кг. и заключващият шип се самозаключва срещу принудителни прибиране с натиск, прави тази брава идеална за врати на жилища, офиси, общи входове и други на които се търси сигурност и аварийна безопасност. 

Може да работи в два режима на работа – ръчен (трябва да се подаде команда за заключване и заключване) и автоматичен (при затваряне на вратата, бравата се заключва автоматично). Отключва се само по електронен път, чрез електронни ключове. При вкопан (скрит) монтаж не се вижда от външната страна, по този начин не се разбира за нейното съществуване или точно местоположение, което при евентуална атака ще спаси обекта. А механичната брава отклонява усилията за алтернативни методи за разбиване, като се явява примамка за евентуални крадци, които ще тръгнат да атакуват директно нея, но бравата Тип Болт ще държи вратата заключена. Бравата работи на следния принцип: след като датчика за затворена врата (който се намира в насрещната планка) даде разрешение, бравата може да се заключи.  При заключване първоначално микропроцесора подава максимален ток (около 1А) към електромагнита в бравата, за да изкара шипа в заключено положение(като затова има вграден датчик).

 След като шипа излезе в заключено положение микропроцесора изчаква 3 сек. за да стабилизира и намаля тока на електромагнита до 100мА, колкото да държи шипа в заключено положение. По този начин се пести енергия и бравата може да работи по-дълго време на акумулатор, като осигурява максимална защита. При монтажа трябва да се осигури гарантирани излизане на целия шип в заключени положение, защото ако шипа не излиза докрай, бравата ще прави непрекъснати опити да заключи с максимален ток (шипа ще чука постоянно) и ако това твърде дълго (часове) може да прегрее електромагнита и да се повреди.

– изцяло скрит вътрешен монтаж;
– не се разбира за наличието на този тип брава;
– не се разбира точното местоположение на бравата, което я защитава от посегателства;
– аварийно безопасна (ако няма аварийно захранване, при отпадане на захранването автоматично отключва);

– осигурява сериозно заключване;
– управление само по електронен път;
– вграден датчик за следене положението на вратата – отворена/ затворена;
– малки размери – възможност за монтаж и в алуминиева дограма;
– монтира се на всякакъв тип врата;
– монтира се на външно или на вътрешно отваряне на вратата;

* изисква много добре фиксирана врата;
* минимална мощност за придвижване на шипа – изисква задължително свободно придвижване.

5.Електромеханична брава

Електромеханичните брави са най-висока сигурност по отношение на разбиване. При тези брави придвижването на заключващите шипове става чрез серво-двигател или двигатели. Имат две устойчиво положение – отключено и заключено. Консумират ток само по време на придвижването на шиповете и затова са много подходящи за батерийно захранване. Тези прави са изключително сигурни, защото за да отключите вратата трябва всичко в системата да работи и каквито и методи и вандализъм да се използват няма да се отключи вратата. Докато при електромагнитните брави, ако се спре захранването за достатъчно дълго време, така че да се изхабят батериите – бравата ще се само отключи. Но точно тази характеристика на електромеханичните брави ги прави аварийно небезопасни и не пи трябвало да се монтират на обществени врати. Тъй като при авария бравата може да остане заключена. И поради тази причина трябва да се обръща изключително внимание на качеството на тези брави. Тези брави имат относително сложно устройство и много механични части, които подлежат на износване и затова са подходящи за врати с малко и средно натоварване, като жилища, малки офиси, изби, сейфове и др.  Някои модел електромеханични брави предлагат и алтернативни методи за отключване, с което стават аварийно безопасни, но се намаля степента на сигурност, защото може да се достигне до този алтернативен начин на отключване. Електромеханичните брави могат да се монтират на произволно място във вратата и от вън не може да се види къде се намира и на практика е невидима. За разлика от механичните брави, които са точно фиксирани и по патрона или по заключващия отвор се знае къде се намират и могат да бъдат атакувани по механичен път, електромеханичните брави нямат отправна точка, не се знае къде са монтирани и съответно не могат да бъдат атакувани.

6.Брави за гардероби

Тези брави са основно предназначени за заключване на гардероби и шкафове – врати, с които се работи само от едната страна. Типично тези брави са електромеханични което позволява да са с батерийно захранване и да се вгради в тях управлението, а четеца да се изнесе отвън на врата. Имат и възможност за аварийно захранване през четеца, в случай на проблем с батериите. Тези брави са изключително удобни, поради голямата си гъвкавост с ключовете и изключително високата сигурност, която предлагат. Може да се реализира Мастер система на ключовете, както и с един и същи ключ да се отключват врати, шкафове и др. и да не се носи, голям връзка с механични ключове. Тези брави имат няколко разновидности на работа:

 1. За обществени шкафове: При отключена брава, ключа който се подаде е заключва и се запомня като потребителски. При повторно подаване потребителския ключ, бравата се отключва и изтрива ключа. Чака нов ключ. Бравата има Мастер ключ, с който да се отключва ако се изгуби потребителския ключ. Този тип работа е много удобен за обществени шкафове като във фитнеси, басейни и др., където шкафовете не са персонализирани и са временна употреба.
 2. За лични шкафове: В бравата са записани предварително потребителски ключове, които да се отключва и заключва. Бравата има Мастер ключ, с който да програмират потребителските ключове и режимите на работа. На някои модели може да се избира режим на работа – автоматичен или ръчен, а на други модели е твърдо зададен. Този тип работа е много удобен за лични шкафчета във фирми, дето шкафовете са персонализирани и са постоянна употреба.
 3. За контролирани шкафове: В бравата са записани предварително потребителски ключ и ключ на контрольор. З да се отключи бравата трябва да се подадат последователно и двата ключа и потребителския и на контрольора. Така шкафа може да се отвори само в присъствието на двама човека. Бравата има Мастер ключ, с който да програмират ключове и режимите на работа. На някои модели може да се избира режим на работа – автоматичен или ръчен и други функции. Този тип работа е много удобен за сейфове или шкафове с ценни неща под контрол.

7. Брави за хотелски врати

Името показва, че това са брави за хотели. Тези брави са тип всичко в едно – заключващ механизъм, управление, четец, захранване (батерийно), аварийно механично отключване. Ползват само за контрол на достъпа и удобство, като гарантират минимални стандарти на сигурност, че недобросъвестни посетители няма да направят ключ за стаята (както е при механичните) и да осъществят кражби. Но тези брави не са подходящи за други цели.

8.Електро-задвижвания за механични патрони

Тези системи се използват само за удобство, защото не премахват нито един от недостатъците на механичните заключващи системи. Обикновено това са устройства, които се монтират на патроните от вътрешна страна на механичната брава и при подадена команда от електронен ключ или интернет от телефон започват да въртят патрона (все едно има ключ от вътре) в посока на заключване или отключване. Това се ползва само за удобство да не се носят механични ключове. Механичния ключ служи за аварийно отключване, ако настъпи проблем или няма захранване.

ПРИНЦИПИ И ФУНКЦИОНИРАНЕ НА КЛЮЧОВЕ

Електроните ключове типично са чипове или устройства, които предават код или обработват кодове.Имат различни форми и почти неограничен брой комбинации, което позволява да всеки ключ да е уникален. Дори при наличие на изключително мощна изчислителна техника и алгоритми за търсене на кодове, грубо изчислено ще са необходими около 4000 години престой пред вратата, за да бъде разбит кода на електронните ключове. 
Също така системите вбравата могат да записват и отчитат кога и кой ключ е имал достъп до заключването. Тези функции са невъзможни за механичните ключове. Освен това електроните ключове нямат механично износваеми части и изключително ергономични, удобни и надеждни, с много дълъг живот на експлоатация и висока степен на сигурност. 

Електронните ключове позволяват един и същи ключ да бъде програмиран да отключва много брави, което премаха необходимостта от тежката връзка с механични ключове. Електронните ключове могат да бъдат изтривани, временно забранявани или разрешавани за работа в системата. Ако загубите даден електронен ключ, единственото нещо, което е необходимо да направите, е да минете през бравите, които той отключва, да го изтриете и на негово място да запишете нов. Това по някакъв начин не влияе на другите записани в системата ключове. При механичните брави всички ключове са с еднакъв код и при загуба или кражба на ключ ще трябва да смените цялата брава с нова и всички ключове към нея.

По степен на сигурност и защита се делят на 3 вида:

Това са най-простите и масови. Те имат фиксиран код, с който се идентифицират

 1. Ключа попада в енергийно поле или запитващ сигнал излъчван от четеца, за да подкани ключовете в обхвата му да си предат кода. Докато ключа не получи такъв сигнал стои пасивен. (представете си портиер на врата, който постоянно да пита „как се казваш“ и човек като застане пред вратата да чуе въпроса и да отговори)
 2. Ключа си предава идентификационния номер. (човека казва Иван Петров)
 3. Четеца го приема и предава към управлението. (портиера чува името и го въвежда в компютър)
 4. Управлението го сравнява да има такъв код в паметта за ключове и ако го има отключва. (компютъра връща резултат дали човек с такова име може да влезне и портиера го пуска)
 5. Предимства на системите с тези ключове е тяхната простота и цена. Но, имат доста ниска степен на сигурност. Тъй като може да бъде направен дубликат по всяко едно време при ключар и вие нямате контрол кой колко дубликати има.  Освен това кодовете на безконтактните карти чипове като RFID могат да бъдат дублирани(крадени) от разтояние чрез специално устройство, без ваше знание.

Те са много по-сигурни и решават много от проблемите на некриптираните ключове

Предимство на някои модели криптирани ключове е могат да работят и с криптирани и некриптирани системи, като така може да имате само един ключ за всички врати. Като се запазва максимална сигурност за вратите с криптирани системи. На тях не може да се направи дубликат
    1. Ключа попада в енергийно поле или запитващ сигнал излъчван от четеца, за да подкани ключовете в обхвата му да си предат кода. (представете си портиер на врата, който постоянно да пита „как се казваш“ и човек като застане пред вратата да чуе въпроса и да отговори)
    2. Ключа си предава идентификационния номер. (човека казва Иван Петров)
    3. Четеца го приема и предава към управлението. (портиера чува името и го въвежда в компютър)
    4.Управлението го сравнява да има такъв код в паметта за ключове и ако го има му задава допълнителна парола на която ключа трябва да отговори правилно. (компютъра връща резултат дали човек с такова име може да влезне и ако е „да“ му задава въпрос(парола за отключване) за ЕГН на човека)
     5.Чака отговор на паролата и ако съвпада с търсения отговор отключва. (портиера получава ЕГН от човека и го сравнява дали отговаря на името и ако е да – отваря)
Единствения начин да се добере до кода на криптираните системи е да се направи устройство което да подслушва протокола между четеца и криптирания ключ и после да се емулира този протокол. Това е доста сложно и скъпо, освен това в повечето случаи паролите са индивидуални според името.

Те са най сигурните. При тях няма варианти за пробив – дори и трудни. 

  1. Ключа попада в енергийно поле или запитващ сигнал излъчван от четеца, за да подкани ключовете в обхвата му да си предат кода.  (представете си портиер на врата, който постоянно да пита „как се казваш“ и човек като застане пред вратата да чуе въпроса и да отговори)
  2. Ключа си предава идентификационния номер. (човека казва Иван Петров)
  3. Четеца го приема и предава към управлението. (портиера чува името и го въвежда в компютър)
  4. Управлението го сравнява да има такъв код в паметта за ключове и ако го има изважда индивидуален алгоритъм за ключа, генерира случайно число, изпраща го към ключа и към извадения индивидуален алгоритъм. Прекарва случайното число през индивидуалния алгоритъм и запазва резултата, за да го сравни с резултатат, който ще му даде ключа. (компютъра връща резултат дали човек с такова име може да влезне и ако е „да“ му задава допълнителен случаен въпрос (например Мими, Иван, Петър, Соня). Същото име го вкарва и в компютъра, който му дава индивидуалния отговор на въпросното име. (например за Мими-съученичка, Иван-съсед, Петър-приятел, Соня-учителка))
  5. Ключа получава случайното число и го прекарва през заключения в ключа индивидуален алгоритъм отговора го изпраща към четеца. (човека получава едно име трябва да отговори какво значи за него(например за Мими-съученичка, Иван-съсед, Петър-приятел, Соня-учителка))
  6. Управлението сравнява двата резултата и ако си съвпадат отключва. Портиера сравнява отговора т случайното имена човека и компютъра и ако са еднакви отваря)

Предимства на системите с транскодерни ключове е, че при тях не се разменят пароли. Така който и както да слуша целия протокол, ще чува само случайни въпроси и случайни отговори, на които смисъла ще го знае само управлението и ключа. Самия алгоритъм на отговорите спрямо въпросите остава скрит и никой няма достъп до него.

По принцип на работа се делят на 6 вида:

1.  Клавиатура – това е един от най-старите и проси методи за въвеждане на код.
Предимствата са:
– много хора може да знаят кода и това да е много по-евтино от многото ключове.
– няма как да ви откраднат или загубите ключа (просто няма такъв)
– бърза и проста смяна на кода.
Недостатъци са:
– клавиатурата е видима и може да се види кода, който набирате. Особено сега когато видео камерите са толкова малки и достъпни.
– с термовизионна камера може да се види кода, който сте напрали дълго време след набирането на кода.
– по-слабата вандалоустойчивост.
– не може да ограничите или да знаете колко човека реално знаят кода.
– ограничения брой комбинации.
– шанса да се забрави кода ако е по дълъг.

2. Контактни ключове –  Връзката (четенето) между ключа и четеца се осъществява чрез допир (електрически контакт). Така кодът много трудно може да бъде подслушан не забелязано. Това е причинната поради, която четците на контактните ключове са видим и не могат да се скрият. За сметка на това принципа и простотата на действие прави тези четци по защитени, надеждни и вандалоустойчиви. Най-разпространения модел контактни електрони ключове са тип iButton, които  са изключително ергономични, удобни и надеждни, с много дълъг живот на експлоатация и висока степен на сигурност. Електронният ключ е с 64 битов код, което означава, че има 18000000000000000000 комбинации.  Четеца за тези ключове е вандалоустойчив и защитен срещу електрически атаки. Криптираните iButton са едни от най сигурните електронни ключове имат защита от най-висок клас – могат да работят като транскодери, криптирани ключове и обикновени. Но дори и некриптираните не могат да се копират без да разберете.

3. RFID са най-разпространените електронни ключове. Типичният принцип на работа е следният:

       1. Четеца излъчва постоянно електромагнитно поле.
       2. Когато RFID ключ попадне в това поле предава кода си за идентификация.    
       3. Четеца декодира сигнала цифров код, който предава към управлението, за да се вземе  решение дали този ключ има право да отключва.

Между четеца и ключа, както и в непосредствена близост не може да има желязо или друг вид материал, който поглъща електромагнитното поле. Предимство на тези ключове е, че работят безконтактно от 1см до 20см в зависимост от конструкцията на четеца и ключа. Безконтактната работа позволява да се скрие четеца зад неметални повърхности. Недостатък е по-сложната конструкция на четеца и по-голямата уязвимост от електро шокови палки в непосредствена близост до четеца. Безконтактните RFID ключове могат да бъдат прочетени от разстояние до около 20 см. без никой да разбере за това, чрез устройство с размерите на цигарена кутия.

RFID ключовете имат различна форма – ключодържател (ТАГ), карта, гривна, стикер. Най-здрави са тип ключодържател. Картите се ползват основно за фирми, когато на тях трябва да има снимки, лога или друга печатна информация,

4. Радио дистанционно управление – работят от като излъчват радио сигнал с код на разстояние до около 100м. Радиоприемник в управлението приема радиосигнала и го декодира. Предимство на радио дистанционните е, че не са им нужни четци и нямат видими елементи. Не могат да бъдат засегнати от вандализъм. Недостатък е, че сигналът се разпространява на голямо разстояние и може лесно да се запише или послуша  Дистанционните управления Valcor имат 64 битов код.  Те са със скачащ код, което означава, че при всяко натискане на бутон се излъчва различен код който трудно би бил проследен.  В централите с дистанционни управления Valcor, е въведена система против сканиране на кода и не може, чрез изброяване на случайни комбинации по случаен път, да се проникне в системата. Недостатък на дистанционните управления е, че работят с батерия, която може да бъде изхабена в неподходящ момент.Също така могат да бъдат повредени при намокряне, удар и други. Друг недостатък, е че може да бъде заглушен волно или неволно и сигнала да не може да стигне до централата в този момент (дистанционното да не работи).

5. Bluetooth ключ е устройство, което работи с Bluetooth протокол. Това най-често са смартфони. Предимство на този вид ключове е, че не носите допълнителен ключ освен телефона си, но ще възникне проблем ако му падне батерията или се повреди. Тук важат и всички предимства и недостатъци на радио дистанционните. Плюс това, че всеки телефон с Bluetooth  може да се използва като хакерско устройство, което значително поевтинява и улеснява вариантите за хакване на системата. Включително и възможността да се хакне (отключи) системата по тъй наречения тунелен метод. 

 1. Цифров сертификат за работа през интернет.

Цифровите сертификати се използват, когато трябва да се управлява заключващата система през интернет или WEB интерфейс. Това обикновено е дублираща система за управление на друг вид електронни или механични ключове, защото не е особено надеждна, че ще работи когато ви е необходима. Ползва се за удобство.

ОБЩА КОНСТРУКЦИЯ НА

ЕЛЕКТРОННИТЕ ЗАКЛЮЧВАЩИ СИСТЕМИ

Автономни системи

В тях кодовата и управляващата част са в един общ модул, а захранващата част и заключващият елемент са отделно. Обикновено този модул се монтира от външната страна на вратата. От него се набира кода за отключване на системата, ако е тип клавиатура или се подава електронен ключ или карта. Към този модул е необходимо да се подаде захранване, той има директно изход за управление на заключващия елемент. Опция на някои модули е да имат и интерфейсна част за връзка с компютър. Предимството на този тип модули е цената (евтини) и лесни за монтаж (моноблок). Главният им недостатък е, че се елиминират изключително лесно, тъй като управлението се намира от външната страна на вратата.

Модулът може да бъде свален, при което чрез окъсяване да се елиминира нуждата от централа и директно чрез жичка или отвертка, да се подаде сигнал за отключване към заключващия елемент. Друг недостатък е слабата им вандалоустойчивост – може много лесно да се демонтира и открадне.Този тип системи се използва предимно за контрол на асансьори, вътрешни врати, преходни врати на коридори или общи помещения, където сигурността не е от значение.

Частен случай на обединените системи са електронните заключващи системи, в които всичките части – кодова част, управляваща част, захранващата част и заключващият механизъм, са обединени в един единствен общ модул. Този модул се монтира вътре в самата врата и отвън няма пряк достъп до управляващата централа, което му дава всички предимства на електронните заключващи системи и всички недостатъци на механичните заключващи системи, тъй като има аварийно отваряне с механичен ключ. Този тип системи се монтира предимно в хотели или офиси, където сигурността не е от голямо значение.

Модулни системи

Тези системи се състоят от три части – кодова част, заключваща част и обща управляваща централа. Кодовата част е самостоятелен модул – четец или клавиатура и се монтира от външната страна на вратата. Каквато и атака да се извърши към него, няма да доведе до отключване на системата. Управление (контролер), който управлява заключването и има интерфейс към външни системи.  Предимство на модулните системи е, че няма пряк достъп до заключващия елемент и не се знае къде се намира той, с което се предотвратява възможността да бъде осъществена атака срещу него (за разлика от механичните брави, където винаги има външни видими части). Единствената видима част е четецът, който няма пряка връзка със заключващия елемент. Друго предимство е, че системите са с двойно захранване – 220V и акумулатор, което ги прави независими от захранващото напрежение. Този тип системи са изключително сигурни и надеждни. Ползват се за помещения с висока степен на сигурност и защита.

Булкей предлага и миниатюрни модулни системи с всички с функции и цени съизмерими с автономните системи!!

Независимо каква система ползвате е желателно винаги да имате и алтернативна система за отключване в случай на повреда на основната.  Например ако ползвате електронен ключ и някой умишлено ви повреди четеца, а вие имате GSM комуникатор, ще може да си отключите през телефона (освен факта, че комуникатора може да извършва и още куп задачи).

МОНТАЖ

Монтажа на една заключваща система е от изключителна важност. И най-добрата система монтирана калпаво може да бъде лесно преодоляна. При монтажа на брави трябва да се съобрази мястото на бравата да е такова, че да осигури максимална здравина на закрепването, да не отслабва конструкцията на врата, да не се оставят големи луфтове. Четците  трябва да са добре закрепени, а мястото на монтажа им да се подбере така, че при разбиването му да няма възможност да се достигне до други елементи от заключващата система. Кабели, с които са свързани четците трябва да се така монтирани и захванати, че при евентуална атака срещу четеца, да не позволи издърпването на тези кабели да спомогне да неправомерното отключване. За помещенията жилищни и офисни врати винаги да се мисли за аварийно захранване. Прекъсването на захранването на даден обект обикновено е лесна задача за крадците. Добре е да се подава информация към собственика за липсата на захранване, за да се вземат своевременни мерки.     

ОБСЛУЖВАНЕ

Периодичното профилактично обслужване на електронните заключващи системи е от изключителна важност на добрата, надеждната и дълготрайна работа. Следете за промени с звука, които издават и дали работи, както е зададено. Дали заключващите шипове се движат свободно и до крайни позиции. При забелязване на промени или проблеми, незабавно вземете мерки. От 30 годишен опит знаем, че електроните брави никога не повреждат изведнъж, за разлика от механичните, които често се чупят изведнъж от умора в материала. Електронните брави винаги дават по-рано признаци за проблемни, ще Ви осигурят поне десетки цикли на работа, но ако признаците на започващи проблеми, може да се стигне до блокиране на бравата, което понякога е възможно да е в заключено положение, а това може да е много голям проблем. За разлика от механичните брави, които при счупване, може да се ориентирате по репетни точки (дръжка, патрон) и да дупчите на точно определено място, за да си отключите. То електроните брави са невидими и нямат реперни точки (което е защита срещу крадци) и ще се силно затруднени при решаването на проблема. Друга важна част от електроните заключващи системи, която се нуждае от поддръжка е акумулаторната батерия или батерийното захранване ако има такова. Важно е акумулаторите да се сменят периодично най много на 3 до 5 години, защото толкова типично им е живота, а ако акумулатора няма капацитет при спиране на основното захранване, може да нямата възможност да оперирате със заключващата система или вратата да остане отключена, ако ползвате FallSafe система.

СОФТУЕР И ОТДАЛЕЧЕН КОНТРОЛ

Не всички електронни заключващи системи предлагат връзка с компютър или отдалечено управление. Това е много полезна характеристика, която е желателно да търсите при избора на управления или системи. Чрез нея, ще може да следите, кой и кога е работил със системата. Лесно да управлявате потребителите. Повечето системи на БулКей имат такъв интерфейс и могат да се управляват освен чрез Мастер ключ и чрез компютър, GSM, Интернет и телефон. Могат и да приемат команди от други системи за дистанционно отключване и заключване.

МОДУЛИ И АКСЕСОАРИ

Модули и аксесоарите внасят удобства и допълнителна защита в специфични случаи. Например ако искате да управлявате електронна заключваща система и през домофон. Можете директно да свържете домофона към системата, но ако настъпи проблем с домофона или бутона за отключване на някой етаж блокира и подава постоянен сигнал ще блокира, бутона за отключване от вътре на самата врата и ще създаде значителен проблем при нормалното функциониране на системата. Затова предлагаме специално реле за домофони или външни системи, което интелигентно разделя двете системи и каквато и повреда да настъпи във едната система, няма да повлияе на работата на другата. Друг полезен модул е модула за защита от дълбок разряд на акумулатора. Ако не ползвате такъв модул (и нямата вграден в управлението ви) при спиране на захранването системата започва да черпи ток от акумулатора и ако не се възстанови на време захранването, акумулатора ще изтощи изцяло, което ще го направи негоден за по-нататъшна употреба и ще трябва да го смените с нов. Ролята на модула за защита от дълбок разряд е да защити акумулатора при тази ситуация, ако прекъсне връзката на акумулатора към системата при неговото нормално изтощаване и така до го съхрани. Друг полезен и удобен модул е GSM комуникатора, чрез него ще може да управлявате дистанционно заключващата система през телефона си, ще може да следите за състоянието на захранването и допълнително входове за информация, с което да постигнете изключително висока степан на сигурност и удобство.    

АВАРИЙНА БЕЗОПЗАНОСТ

Аварийната безопасност е обратно пропорционална на сигурността и е нещо, с което винаги трябва да се съобрази при избора на заключваща система. Трябва ползвателите на заключващата система да са наясно точно как да реагират при аварийни ситуации, както да са наясно с рисковете за сигурността от аварийна ситуация изкуствено причинена от крадци с цел кражба. Най-честата аварийна ситуация е спирането на основното захранване, както и потенциалните крадци лесно биха могли да спрат основното захранване. При тази ситуация бравите тип Fall Safe отключват, което за заключване на общи входове не е проблем, но за жилища и офиси трябва да се използва аварийно захранване с акумулатор, който ползвателите трябва да знаят след колко време ще се изтощи. Най-оптимално е да се използва допълнителен модул GSM комуникатор, който да известява ползвателите на заключващата система за състоянието на основното захранване като GSM комуникатора може да се използва паралелно и за други цели. При отпадане на основното захранване бравите тип Fall Security остават заключени и ако не е проблем това, че може известно време да не може да се отключват, тогава не е необходимо аварийно захранване. Друг тип умишлено създадена или не аварийна ситуация е повредата или временна неработоспособност на четеца или управлението. Най-оптималният вариант за решение в тези ситуации е да имате алтернативно управление от друг тип. Ако нямате алтернативно управление и сте с брава Fall Safe, може да прекъснете основното захранване, ако нямате акумулаторно захранване, бравата веднага ще се отключи, но ако имате, ще трябва да изчакате да се изтощи акумулатора. Ако бравата е Fall Security ще трябва да търсите алтернативно влизане (не през врата). При електромеханичните брави нещата са по различни от електромагнитните, защото тези брави имат две устойчиви положения. Ако им се прекъсне основнот захранване си остават в положението в което са били, ако това не ви притеснява може да не ползватае акумулаторно зайранване, а когато се възстанови основното захранване ще можете отново да си ползвате системата. Тези брави дават изключително голяма сигурност, дори и крадци да прекъснат захранването няма да могат да отключат бравата не зависимо колко време ще чакат.