Често задавани въпроси

Механичните брави имат патрон в тях и се отключват с механичен ключ. Местата за монтаж на вратата е почти стандартно. Наличието на видима част от бравата от външната страна на вратата е основа за реперна точка и лесно и бързо установяване на точното местоположение за разпробиване на патрона. 

Електромеханичните брави Булкей нямат видима част и стандартно място за монтаж. Патронът е заменен с електронен четец, който може да се монтира на всяко едно място в пространството. Не може да се установи точното местонахождение на бравата, за да бъде атакувана, както и ако четецът бъде унищожен, това няма да повлияе на отключването на вратата, ако не се подаде команда с оторизиран ключ за отключване. Атаката с електронни, компютърни или механични въздействия срещу бравата Булкей и четеца на ключа са безмислени, защото няма пряка връзка между четеца на електронния ключ и заключващата електронна брава. Има защита от отключване с неоторизирани за целта ключове. Ако даден ключ бъде загубен или повече не бива да отключва бравата, има лесен начин за неговото изтриване от нея, като не се налага да се сменя цялата брава или патронът, наред с всички ключове на потребителите, както е при механичните системи.

Електромеханичните брави Булкей нямат видима част и стандартно място за монтаж. Вместо с механичен ключ, те се отварят по електронен път. Патронът е заменен с електронен четец, който може да се монтира на всяко едно място в пространството. Бравата може да бъде монтирана както на крилото на вратата, така и на касата на вратата и тъй като няма видими елементи, не може да се установи точното й местонахождение, за да бъде атакувана.

Самите брави са изработени солидно и здраво, така че да издържат на директен натиск срещу вратата. Електромеханичните брави се задвижват от винтов механизъм, което непозволява на шиповете да се приберат, дори и при директен удар в тях. Няма пряка връзка между електронната брава и четеца. Поради тази причина, каквато и атака да се осъществи срещу четеца, това няма да повлияе на отключването на вратата и повреда на електронната система. Атаката с електронни, компютърни или механични въздействия срещу бравата Булкей и четеца на ключа са безмислени.

Тъй като електромеханичните брави не консумират никакъв ток в заключено или отключено положение, то външното спиране на ток или каквито и да са опити за въздействие чрез електрическата инсталация няма да доведат до нежелано отключване на вратата. Вратата остава защитена и бравата заключена и срещу сривове в захранващата мрежа чрез вградения модул за аварийно захранване. 

Електромеханичната система Булкей има самостоятелно акумулаторно захранване, което позволява системата да функционира нормално около 2 седмици, при 10 – 15 влизания и излизания на ден.

Ако даден ключ бъде загубен или повече не бива да отключва бравата има лесен начин за неговото изтриване от системата, като не се налага да се сменя цялата брава или патронът, както е при механичните системи. Ако изгубите ключ на механична брава ще се наложи да смените патрона и наред с това всички ключове на нейните потребители, което в най-добрия случай ще Ви струва минимум 60 – 70 лв. Ако обаче бравата ви е касова, тогава ще Ви се наложи да смените цялата брава и отново всички ключове, което ще Ви струва минимум 200 лв. за качествена касова брава. При електромеханичните брави Булкей ще Ви се наложи просто да си изтриете изгубения ключ и да си закупите нов, който да запишете.

При механичните брави дори и да вземете механичния ключ, няма да сте сигурни, че човекът не си е извадил дубликат на ключа Ви и за да се застраховате от неговото влизане без Ваше съгласие и разрешение, трябва да смените бравата или патрона, както и всички ключове на потребителите на съответната врата или врати. 

При електромеханичните брави Булкей не могат да се правят дубликати на ключа, без това да се разреши от администратора на системата, т.е. от Вас. Вие може да изтриете съответния електронен ключ от системата, като за целта той дори не Ви е необходим. Имате възможност и само временно да забраните достъпа до системата на даден ключ за определен период от време.

Един електронен ключ може да отключва неограничен брой врати с монтирани на тях заключващи системи Булкей, което Ви позволява да замените тежката връзка с ключове само с един единствен удобен, лек и сигурен електронен ключ.

Електромеханичните системи Булкей имат два режима на работа и в зависимост от желанието на потребителя, след затварянето на вратата, бравата може да се самозаключи или да е необходимо за целта да се подаде команда с електронния ключ. Системата има възможност и за бързо преминаване между различните режими на работа.

Няма ограничения във вида на вратата, на която ще се монтира електромеханичната брава Булкей. Тя работи на всякакъв тип врати. В този случай бравата трябва да се монтира задължително на касата.

Няма ограничения във вида на вратата, на която ще се монтира електромеханичната брава Булкей. Тя работи на всякакъв тип врати.

Няма ограничения във вида на вратата, на която ще се монтира електромеханичната брава Булкей. Тя работи на всякакъв тип врати

В случаите, когато неможе да бъде вградена електромеханичната брава нито в касата, нито във вратата (най-често срещано при панелните блокове с дървените врати, където касата на вратата е метална и отлята заедно с панела и е изключително трудно да се направи нещо в нея, а вратата е дървена – трудно се вгражда брава, т.к. вратата отслабва и трудно се прекарват кабели) се предлага вариант за електронно заключване с брава тип електромеханична греда. Тя се монтира външно от вътрешната страна на вратата и заключва двустранно. По този начин може да заключите стабилно дома си, без да се налага да сменяте вратата.

Четците за електронните ключове могат да се монтират на произволно място, тъй като нямат връзка с бравата – няма ограничение къде в пространството ще са (може дори и на съседа на вратата). Четците имат информационна светлинна индикация, която може и да не се включва на външния четец.

Заключващата система няма консумативи, които да изисква при нормална употреба. Поддръжката, която трябва да осигурите е минимална, в периода между 3 и 5 години, като системата сама Ви информира кога и какво трябва да направите.

Електронните ключове нямат консумативи! Контактните електронни ключове са изключително издръжливи на всякакаъв тип въздействия и не се износват, за разлика от механичните ключове. Безконтактните ключове – тип ключодържател са също изключително издръжливи на механични въздействия, за разлика от безконтактните ключове – тип карти, които при огъване могат да спират да функционират.

 – не може с лесни и подръчни материали да се блокира заключващата система (както е при механичните заключвания – клечка или капка секундно лепило блокират механизмите на бравата и за да си отворим вратата е наложително нейното рязане!!!)

– контактните четци са защитени от електрошокови удари, електрически и електромагнитни въздействия, лепила, бои и други химически въздействия, устойчив е и на механични въздействия. Безконтактните четци в сравнение с механичните брави също са много по-защитени и сигурни. В сравнение обаче с контактните по-трудно се реализира защитата срещу електрошокови, електромагнитни и механични въздействия. При безконтактните четци се разчита че четецът е скрит (но само за случайния минувач!)

– ако четецът бъде повреден има модул за аварийно отключване, чрез който безпроблемно се отваря вратата и възстановяването на системата е лесно и евтино, за разлика от механичните, където при проблем се налага дупчене, рязане и прочие, след което смяна на патрона и на всички ключове.

Абсолютно нищо! При контактните системи се вижда единствено четеца за електронните ключове, който е монтиран някъде.

Чрез рязане на вратата. Няма начин без валиден ключ да се отвори вратата, за разлика от механичните ключалки, където винаги има кой да я отключи – я ключар, я крадец!

 Чрез модул за аварийно отключване, ако имате такъв.

Както при механичните брави – сложно ? , само дето тук е още по-сложно! ? Поради тази причина сме се постарали бравата да е изработена качествено, прецизно и солидно, за да осигури безпроблемно функциониране.

Ако имате начин по който може да влезете в обекта си освен през вратата, то тогава не ви е необходим модул за аварийно отключване. Ако обаче нямате авариен вход, то тогава модулът е желателен!

 Да! При системите той е вграден, но се продава и като отделен модул за допълнително монтиране.

Светлинната индикация от вътрешната страна на вратата е задъжителна! Тя дава информация за състоянието на заключващата система – отключено/ заключено, има ли захранващо напрежение към нея, информация за възникнали проблеми при самодиагностиката.

Тази информация е много важна, тъй като Вие ще може да вземете своевременно мерки, ако е възникнал проблем. Ако например е спряло захранващото напрежение към системата (изгорял предпазител) Вие ще разберете за това и отстраните повредата. В противен случай, ако нямате такава индикация, няма да разберете дали има проблеми по заключващата система, докато тя не блокира.

Това е интелигентно следене и анализиране на състояние и параметри на заключващата система, като при установяване на проблеми – част от тях самостоятелно взима мерки за преодоляването им, а за друга част – сигнализира. Следи за количествено или качествено натрупване на проблеми или грешки и сигнализира за тях.

Всичко това сме реализирали и при заключващите системи, въз основа на дългогодишния ни опит в производството и монтажа на електронни заключващи системи и желанието ни потребителите да са информирани и независими от сервизни работници, както и да се повиши значително надеждността на системата при експлоатация и своевременното отстраняване на проблеми преди да са достигнали критични размери. 

Изборът на типа брава се определя от вида на вратата, начина на отваряне на вратата, вида на касата и типа на помещението, на което е вратата. 
Спрямо типа на помещението:
– врата за общи входове, обща преградна врата, помещения с много хора, евакуационни изходи – на такива врати трябва да се монтират брави с по-лека конструкция. За врати, за които сигурността не е от съществено значение се монтират електромагнитни насрещници. За врати със средни и високи изисквания за сигурност се монтират електромагнити (само на врати с външно отваряне) или електромагнитни брави тип Болт.
– За врати на жилища, външни врати на офиси, складове и други помещения в които се изисква висока и много висока степен на сигурност и защита се монтират електромеханични брави.
Спрямо вида врата:
– алуминиеви, PVC, метални тънки профили, се монтират електромагнитни насрещници, електромагнитни брави тип Болт и електромагнити
– метални врати – всички видове брави
– дървени врати – всички брави предназначени за монтаж на касата и брава тип Греда
Спрямо вида отваряне на вратата:
– отваряне на вътре – всякакъв тип брави за монтаж на врата или на каса, с изключение на електромагнит
– отваряне на вън – всякакъв тип брави за монтаж във вратата, електромагнити или брави за монтаж в каса, които се побират в профила на касата, така че да няма лесен достъп до тях от външната страна.

 Няма ограничения в броя на бравите които могат да се монтират на една врата, но в почти всички случаи, ако вратата е масивна и с достатъчно здрава конструкция една брава е достатъчна. Ако вратата е по-слаба, тогава този проблем може да се компенсира с две заключващи брави или електромеханична брава тип Греда.  

Всички алармени системи реагират, когато крадците вече са в обекта Ви и от там на сетне е въпрос на време и реакция на Вас или на охранителната фирма. Крадците обаче вече са Вътре! Времето за реакция е възможно и често е достатъчно дълго (въпрос на минути), за да Ви изчезнат много ценни предмети. Качественото заключване на входната врата не допуска лесно и безшумно крадците да проникнат в обекта Ви. Ако влизането в обекта е лесно, охранителната техника намалява значително тежестта си. А ако влизането в обекта е трудно, то за крадците е по-добре и по-лесно да намерят друг по-достъпен обект за кражба (а такива има достатъчно!).

 Крадците обикновено влизат през вратата, но ако неуспеят и имат огромно желание, тогава влизат през прозорците, но винаги излизат през вратата. При електронните заключващи системи единственото „слабо” място от вътрешната страна при Ваше отсъствие е бутона за бързо и лесно отключване, който в ежедневието е много удобен и практичен, но чрез него неканените гости могат спокойно да си отключат, след като е свършило „партито” във Вашия дом.

В комбинация заключваща система и алармена система се осъществява доста добра охрана, защото първата пази входа и изхода, а втора сигнализира за неканени гости, както и при включване на алармата автоматично се спира работата на бутон отключване и на крадците ще се наложи отново да ползват прозореца – този път за изход.

 Бравите Булкей могат да се управляват с всякакви електронни устройства!

Да. Единствено съветваме да се съобразите с това на каква врата и къде ще бъде поставен четеца на пръстови отпечатъци. Тези четци не е подходящо да се монтират на външни врати, до които имат достъп всякакви хора, защото по-голямата част от тях не са вандалоустойчиви, относително лесно могат да бъдат наранени или изкъртени, което ще Ви струва значителни средства. Привлекателни са от факта че потребителите не носят нищо със себе си и управляват вратата само с пръста си, но пък това е и огромен недостатък, тъй като най-малките наранявания и замърсявания по пръстите, биха създали проблем при четенето и функционирането, както понякога и проблеми при много влажни или сухи пръсти.

ни във Facebook за да сте в крак с новите ни предложения и новини