Съставни елементи

Заключване за общи входове и врати

ПРИНЦИПИ И ФУНКЦИОНИРАНЕ НА МЕХАНИЧНИТЕ ЗАКЛЮЧВАЩИ СИСТЕМИ

Механичните заключващи системи се заключват чрез издаден шип или език. Бравата се състои от заключващ механизъм и ключалка. Заключването стандартно е едностранно, но ако вратата е със слаби панти, то може да бъде -двустранно, тристранно или четиристранно. Недостатък при многостранните е това че могат да бъдат вградени единствено по време на производството на вратата и не могат да бъдат добавяни по късно.
Важна е и дълбочината на която влизат шиповете във вратата, тъй като често срещан метод за отваряне на заключени врати е разпъване (огъване) на касата там където е бравата.

Какъвто и да е типа на заключването и колкото и многостранно да е то, винаги има видим елемент от бравата. Това е най-малко механичната ключалка, която е пряко свързана със заключващия механизъм. Това позволява на крадци дори да нямат ключ да атакуват заключващия механизъм. Например два сантиметра над ключалката, шест милиметра на ляво се пробива три милиметров отвор с акумулаторна бормашина (тиха и без кабел) и с подходящия инструмент се избутва заключващия механизъм. Времетраене – прецизно, чисто, тихо, бързо, лесно, евтино.Съществуват механични заключващи системи, които се отключват от вътрешната страна без ключ – направено е за удобство и бърза евакуация при аварийна ситуация. Те имат един съществен недостатък – когато се проникне в един обект с цел кражба през прозорец, излизането и изнасянето на вещите се осъществява през вратата, което олеснява крадците.

Има два основни типа ключалки.

Първият тип са патрони, които са универсални, кодовата част е вътре в патрона и той посредством палец предава движението на заключващия механизъм.
Вторият тип ключалки са така наречените касови брави, при които кодовата част е директно свързана със заключващия механизъм. При този тип ключалки, за да се смени типа на ключа е необходимо да се смени цялата брава.

По статистика типичното време за отключването (разбиването) на повечето механични ключалки от обучен крадец е до 20 сек!?! В по редки случи до 3 минути. В интернет пространството има достатъчно видео клипове и информация за това. Тук ще разгледаме само някои от основните методи.

Съществуват така наречените шперцове, представляващи приспособления, чрез които в рамките на секунди, най-много минути се намира кода на патрона. Този начин е бърз и тих, но изисква умения, не оставя следи. Чрез него може да се влезе в обекта и при излизане отново да се заключи бравата.

БАНГ ефект  този популярен метод позволява отключването на по-голямата част от патроните само за 3 – 5 сек. За целта се използват специални ключове и нещо за почукване.
Друг метод за бързо разбиване е така наречената меча лапа. Това е устройство, което разкъртва кодиращите щифтчета в патрона и той остава без код. Това е бърз и тих метод, не изисква умения, понякога оставя следи. Чрез него може да се влезе в обекта и при излизане отново да се заключи бравата.
Друг метод е счупването на патрона. Ако има място за захващане на патрона, използвайки конструктивната слабост в средата на патрона, посредством специални ключове за захващане, се счупва външната част на патрона, след което безпрепятствено може да бъде отворен. Методът е много бърз, относително тих, не изисква никакви умения, оставя доста видими следи.
Следващ метод е чрез разпробиване на кодовата част на патрона. Сравнително по-бавен от гореизброените, по-шумен е и оставя видими следи.

Механичните заключващи системи са изключително неустойчиви на вандализъм. Чрез пъхането на клечка или друг предмет, или впръскване на лепило в ключалката може много бързо, евтино и незабелязано да се унищожи една заключваща система и да се принуди собственикът й сам да я разбие, което би му създало доста главоболия, отнеме време и значителни финансови средства

Механичните заключващи системи нямат особено голяма функционалност. Ако си загубите или Ви откраднат ключ, ще трябва да смените патрона или цялата брава за касовите ключове и да извадите нови ключове за всички потребители, за да неможе който е откраднал или намерил ключа да отключи настоящата брава. Това е бавна процедура, отнемаща значителни финансови средства.
Недостатък на всички механични системи е, че неможе да се избира кой и кога да може да отключва дадена врата. Както и неможе да се проследи кога е ползван определен ключ.
Ключът може да бъде копиран без Ваше знание.
Механичните ключове се износват при продължителна употреба, поради механичното триене, което се осъществява при пъхането на ключа и кодирането, както и предаването на механичното движение на заключващия механизъм.
За ключалките тип Касови брави е разпространено мнението, че са по-сигурни от ключалките с патрон. Но не оставяйте в заблуда за сигурността им. При тях времето за отключване е минути, а не в рамките на секунди, както е при тип Патрон.
Доста разпространен метод за отключване на касови брави е чрез устройство наречено Таралеж, което подбира комбинациите на касовия ключ, докато се отключи бравата.
Ключовете за ключалки тип Касова брава са доста големи, тежки, ръбести, много неудобни за носене и употреба. Ако имате няколко такива брави, връзката Ви с ключове е огромна, тежка и досадна (особено през топлите месеци, когато нямате джобове).

ПРЕДИМСТВА:

– Не се нуждаят от енергия за да работят – може да заключите и след не ограничено време просто да отидете и да врътнете ключа и да отключите. При електронните трябва да има електрическа енергия – батерии или мрежово захранване.

– значително по простата конструкция.

НЕДОСТАТЪЦИ:

– Не са вандалоустойчиви – винаги се вижда мястото за ключа, от където може да се атакува или да служи да реперна точка.

Ограничен брой комбинации на ключа – при електронните комбинациите са огромни и освен това може да слага времево ограничение колко комбинации да се правят за време, което ги прави на практика неразбиваеми по този метод.

– Може много лесно да се направи нежелан дубликат на ключа – Твърденията на някои производители, че на техните ключове никой не може да се направи неоторизиран дубликат са откровена лъжа. Може обикновен ключар да не може да Ви направи дубликат, но всяка механична работилница – може! Освен това при съвременните технологии дубликат може да се направи и по снимка.

– липса на контрол – ако бъде откраднат ключ или не искате вече човек с ключ има достъп, трябва да смените бравата и всички ключове.

– липса на функционалност –  трудна реализация на мастер системи, няма информация кой и кога е отключвал и др.

 

ПРИНЦИПИ И ФУНКЦИОНИРАНЕ НА ЕЛЕКТРОННИТЕ ЗАКЛЮЧВАЩИ СИСТЕМИ

Електронните заключващи системи са съставени от четири функционални части. Тези части могат да бъдат в едно цяло или като отделни модули. Първата част е кодовата част на системата, която се състои от електронен ключ и четец за него или от клавиатура за набиране на код. Втората част представлява управляваща централа, която приема информация от кодовата част и сравнява тази информация с предварително въведените в нея права за достъп за съответния код и парола. Третата част е заключващият елемент. Това е електромеханичен или електромагнитен елемент, който осъществява заключването и посредством електрически сигнал, идващ от управляващата централа, се отключва или заключва. Четвъртата част е захранването на системата, което може да бъде мрежово – 220V, батерийно, комбинирано – 220V и батерия. Има и пета част, която по принцип е опция. Тя е интерфейсна и служи за връзка с компютри или други устройства.

Това са електромеханични или електромагнитни устройства, които заключват вратата посредством шип или език който се придвижва от електрически сигнал. Тъй като те се управляват по електрически път могат да бъдат монтирани на произволно място по врата или касата на вратата. При това може да се монтира така че отвън да не може да се разбере къде е точно монтирана. Това на практика е прави изключително трудно разбиваема. Това, както и възможността да се управлява едновременно от две места правят голяма част от електронните заключващи системи вандалоустойчиви

Електронните ключове за разлика от механичните имат милиарди, милиарди комбинации, могат да бъдат и криптирани, което на практика прави изключително трудно или невъзможно да се „разбият“ електроните заключващи системи през ключа. Също така почти безбройните комбинации позволят да се ползват само уникални ключове и така да се ползват да контрол на достъпа – кой, кога и дали да влиза.  

Това е управлението на електронно заключващите системи. В тях се запомнят кодовете и алгоритмите на всички ключове, които ще имат право да отключват. Могат да имат вграден часовник и така автоматично да разрешават или забраняват достъп на определени ключове.

Електронните заключващи системи имат два типа конструкции – самостоятелни и модулни. Самостоятелните системи са изпълнени в два варианта. При първият вариант кодовата и управляващата част са обединени в един общ модул, а захранващата част и заключващия елемент са отделно. Например клавиатура която директно управлява бравата. При вторият вариант всички части – кодова част, управляваща част, захранващата част и заключващ механизъм, са обединени в един единствен общ модул. Например повечето хотелски брави или бравите за шкафчета. Модулните системи състоят от три части – кодова част (четец/клавиатура), заключваща част (брава) и управление като всяка една от тях е в отделен самостоятелен модул. Свързани са с кабел. По този тип системи са с най-висок клас на сигурност, тъй като при атака срещу някой модул, другите остават работоспособни

Електронните заключващи системи могат да изключително вандалоустойчиви. Първо бравата може да е невидима и така да не може да се атакува. Второ може да има няколко управления, така че дори при атака да се повреди едното, другото ще продължи да работи.

Електронните заключващи системи позволяват един и същи ключ да се използва да отключва много различни врати без това особено да влияе на сигурността на заключването. Ако ползвате вече някъде електронен ключ, може да подберете ключалка за същия тип ключ и така вместо да носите тежка връзка с ключове, ще носите само един лек електронен ключ за всички врати. Електронните заключващ системи осъществяват контрол на достъпа до помещенията. Във всеки един момент собственикът може безпроблемно да забрани или разреши достъп на даден ключ до различни врати. Някои системи имат памет за събития в себе си и помнят различни събития, които са се случили – кой, кога, колко пъти и къде е отключвал, заключвал, влизал, излизал и други. Могат да имат връзка с други устройства, което позволява да се управляват дистанционно дори през интернет или GSM. 

ПРЕДИМСТВА:

– Вандалоустойчивост – – Висока надеждност и сигурност от механично разбиване, поради липса на видима реперна част към заключващия механизъм; Възможност за поне двойно управление
Имат почети не ограничен брой комбинации на ключа – Висока надеждност и сигурност на кода. При електронните комбинациите са огромни и освен това може да слага времево ограничение колко комбинации да се правят за време, което ги прави на практика неразбиваеми по този метод.

– На криптираните ключове не може да се направи нежелан дубликат на ключа – Твърденията на някои производители, че на техните ключове никой не може да се направи неоторизиран дубликат са откровена лъжа. Може обикновен ключар да не може да Ви направи дубликат, но всяка механична работилница – може! Освен това при съвременните технологии дубликат може да се направи и по снимка.

– Контрол на достъпа – ако бъде откраднат ключ или не искате вече човек с ключ има достъп, става изключително лесно и бързо, като се забранява само конкретния ключ на човека! На цената на само едни ключ!.

– Функционалност, Удобство и Практичност – Управление на неопределен брой брави само с един електронен ключ; Лесна реализация на мастер системи; Проследяване на събитията и достъпа до системата. Дистанционно управление дори през интернет и GSM

НЕДОСТАТЪЦИ:

– Нуждаят се от енергия за да работят –трябва да има електрическа енергия – батерии или мрежово захранване за да работят, а това не на всякъде е удобно да се осигури или ако е с батерии, те се изтощават с времето и това може да се случи в не подходящ момент.

– значително по сложна конструкция – състоят се от повече части и модули.

ПРИНЦИПИ И ФУНКЦИОНИРАНЕ НА БРАВИ

Искате заключите входната врата на блока си? Знаем, че това може да е трудно и сложно решение, но ние от фирма ЛЕСИ ще се постараем да Ви разкажем за всички подрбоности, които трябва да знаете преди избор. В тази страница ще изброим готовите комплекти, комплекти които предлагаме, заедно с кратки пояснения. Ако желаете по надълго и широко да чететe за тяхните приницпи на функциониране и начина на работа, кликнете ТУК. 

Как работи електронната заключваща система : Електронните брави са компонента който извършва самото механично заключване на вратата. Но те се нуждаят от контролер който да ги управлява(Мозъкът на системата). Контролерът чете информацията подадена от четеца (който е монтиран от външната страна на вратата и чете чиповете). Контролерът проверява дали подаденият чип е запазен в системата и ако е – контролера отключва бравата. Ако изгубите електронен ключ, не се притеснявайте! Не е нужно да заменяте цялата система. Вие може да изтриете конкретно загубения чип и на негово място да запишете нов! Старият повече няма да работи за тази система.Другите електронни ключове продължават да работят без да са засегнати. Съществува и вариант да отключвате вратата не с чип а с телефонно позвъянване. Ако не сте запознати с нито един от компонентите горе, Ви съветваме първо да попълните въпросника за избор тук : Как да избера?

Комплект BK BACx

 • Вид Ключ: Комбинирани- клавиатура + RFID чип(стандартен)
 • Вандалоустойчиост:  Ниво 2 –  Клавиатурата е с пластмасов корпус.
 • Връзка с компютъраНяма
 • Двустранен контрол: Не
Този комплект е удобен и евтин, защото се монтира лесно и освен вход с RFID електронен ключ, позволява и вход с код. Недостатък е, че е в пластмасов корпус а и кода ако не се сменя през известно време, рано или късно ще си проличи по изтъркването на бутоните. 
В този комплект може да изберете няколко различни типа брави, спрямо каква е вратата Ви. Ако не знаете коя брава е най подходяща за Вас моля посетете страницата за Електромагнитни брави “ТУК”

Комплект BK SBRx

 • Вид Ключ: Комбинирани- клавиатура + RFID чип(стандартен)
 • Вандалоустойчиост:  Ниво 3 –  Клавиатурата е с метален корпус.
 • Връзка с компютъра: Няма
 • Двустранен контрол: Да- Има възможност, чрез допълнителен четец вратата да се отваря от двете страни с чип
Този комплект е удобен, защото се монтира лесно и освен вход с RFID електронен ключ, позволява и вход с код. Клавиатурата е в метален корпус което я прави изклюително устойчива на външни метерологини условия.
В този комплект може да изберете няколко различни типа брави, спрямо каква е вратата Ви. Ако не знаете коя брава е най подходяща за Вас моля посетете страницата за Електромагнитни брави “ТУК”

Комплект BK417x

 • Вид Ключ: RFID чип (стандартен)
 • Вандалоустойчиост:  Ниво 3  Трудно може да се счупи, и много трудно да се открадне 
 • Връзка с компютъра:
  417x -Ниво 3 – Ключовете могат да бъдат обработвани със софтуер. (Да се изтриват, въвеждат, прехвърлят и др.) + памет за събития,  кой кога е отключвал вратата
 • Двустранен контрол: Да- Има възможност, чрез допълнителен четец вратата да се отваря от двете страни с чип 
Този комплект е удобен, защото се контролера е с мини размери (само 5см)  и се монтира лесно в касата на вратата. Работи с безконтактни RFID чипове 125kHz. От външна страна не се виждат компонентите на системата. 
В този комплект може да изберете няколко различни типа брави, спрямо каква е вратата Ви. Ако не знаете коя брава е най подходяща за Вас моля посетете страницата за Електромагнитни брави “ТУК”

Комплект BK419x

 • Вид Ключ: iButton (стандартен)
 • Вандалоустойчиост:  Ниво 4 –  Много трудно се счупва и много трудно може да се открадне 
 • Връзка с компютъра:
  419x -Ниво 1 – Ключовете могат да бъдат обработвани със софтуер. (Да се изтриват, въвеждат, прехвърлят и др.) + памет за събития,  кой кога е отключвал вратата.
 • Двустранен контрол: Да- Има възможност, чрез допълнителен четец вратата да се отваря от двете страни с чип 

Този комплект е удобен, защото се контролера е с мини размери (само 5см)  и се монтира лесно в касата на вратата. Работи с контактни iButton чипове. От външна страна не се виждат компонентите на системата. Изключение прави метаният четец към който допирате чиповете.

В този комплект може да изберете няколко различни типа брави, спрямо каква е вратата Ви. Ако не знаете коя брава е най подходяща за Вас моля посетете страницата за Електромагнитни брави “ТУК”

Комплект BK519x

 • Вид Ключ: iButton (криптиран)
 • Вандалоустойчиост:  Ниво 4 –  Много трудно се счупва и много трудно може да се открадне 
 • Връзка с компютъра:
  519x -Ниво 1 – Ключовете могат да бъдат обработвани със софтуер. (Да се изтриват, въвеждат, прехвърлят и др.) + памет за събития,  кой кога е отключвал вратата
 • Двустранен контрол: Да- Има възможност, чрез допълнителен четец вратата да се отваря от двете страни с чип

Този комплект е удобен, защото се контролера е с мини размери (само 5см)  и се монтира лесно в касата на вратата. Работи с криптирани контактни iButton чипове които НЕ МОГАТ да се копират при ключари. От външна страна не се виждат компонентите на системата. Изключение прави метаният четец към който допирате чиповете.

В този комплект може да изберете няколко различни типа брави, спрямо каква е вратата Ви. Ако не знаете коя брава е най подходяща за Вас моля посетете страницата за Електромагнитни брави “ТУК”

Комплект BK517x

 • Вид Ключ: RFID чип(Криптиран)
 • Вандалоустойчиост:  Ниво 3 – Трудно може да се счупи, и много трудно да се открадне.
 • Връзка с компютъра:
  317x -Ниво 1 – Ключовете могат да бъдат обработвани със софтуер. (Да се изтриват, въвеждат, прехвърлят и др.) + памет за събития,  кой кога е отключвал вратата
 • Двустранен контрол: Няма

Този комплект е удобен, защото се контролера е с мини размери (само 5см)  и се монтира лесно в касата на вратата. Работи с криптирани контактни RFID чипове 125kHz, които НЕ МОГАТ да се копират при ключари. От външна страна не се виждат компонентите на системата. Изключение прави метаният четец към който допирате чиповете.

В този комплект може да изберете няколко различни типа брави, спрямо каква е вратата Ви. Ако не знаете коя брава е най подходяща за Вас моля посетете страницата за Електромагнитни брави “ТУК”

Комплект BK VCBx

 • Вид Ключ: Радио дистанционно (Не може да бъде копирано, но може да бъде заглушено)
 • Вандалоустойчиост:  Ниво 5 – Не може да бъде счупена или открадната
 • Връзка с компютъра: Няма
 • Двустранен контрол: Да- Има възможност, чрез допълнителен четец вратата да се отваря от двете страни с чип.

Този комплект е удобен, защото се монтира от вътешната страна на вратата без да изисква допълнително къртене. Отключването става чрез натискане на бутон от дистанционно и за това от външна страна не се виждат компонентите на системата. Може да работи с до 14 дистанционни, а има и вариацуя с до 110 броя дистанционни. 

В този комплект може да изберете няколко различни типа брави, спрямо каква е вратата Ви. Ако не знаете коя брава е най подходяща за Вас моля посетете страницата за Електромагнитни брави “ТУК”

Комплект BK GSMx

 • Вид Ключ: GSM Позвъняване (Не може да бъде копиран но може да бъде заглушен)
 • Вандалоустойчиост:  Ниво 5 – Не може да бъде счупена или открадната
 • Връзка с компютъра: Няма
 • Двустранен контрол: Да- Има възможност, чрез допълнителен четец вратата да се отваря от двете страни с чип.

Този комплект е удобен, защото се монтира от вътешната страна на вратата без да изисква допълнително къртене. Отключването става чрез позвъняване към SIM картата в комуникатора и за това от външна страна не се виждат компонентите на системата. Може да работи с до 999 потрбителя. Телефонното обаждане е абсолютно безплатно тъй като комуникатора отхвърля обаждането и така не хаби импулси.

В този комплект може да изберете няколко различни типа брави, спрямо каква е вратата Ви. Ако не знаете коя брава е най-подходяща за Вас моля посетете страницата за Електромагнитни брави “ТУК”