Как се монтират
заключвания за общи входове

Здравейте! В тази катеогрия ще разберете всичко, което трябва да знаете за монтажа на една електронна заключваща система за общ вход.  Монтажа винаги трябва да се изъвршва от квалифицирано лице. Както споменахме в категорията “Съставни модули”, една система има няколко компонента и ние от ЛЕСИ ще Ви разясним нужната информация за техния монтаж. Компонентите са следните:

 1. Общи насоки
 2. Електронни брави  (кликни тук за бърз достъп)
 3. Контролери   (кликни тук за бърз достъп)
 4. Електронни четци   (кликни тук за бърз достъп)
 5. Отключване от вътрешната страна   (кликни тук за бърз достъп)
 6. Аварийно захранване (кликни тук за бърз достъп)

1. Общи насоки

 • След закупуването на заключващата система е винаги добра практика, на една маса да навържете всички компоненти по схема и да се запозанете с начина на работата на системата.
 • След като вече знаете как работи всеки един компонент трябва да помислите къде ще монитрате всеки един модул
  • Каква електронна брава съм избрал и къде ще мога да я монтирам. 
  • Къде мога да монтирам четеца?
  • От къде мога да прекарам захранването?
  • Къде ще монирам бутона от вътрешна страна (ако има такъв)

1. Електронни брави

1.1 Електромагнит

Това е и най-често използваната брава за метални врати за общ вход. Принципът и на функциониране можете да прочетете на страницата ни “електронни брави”

Сега ще се занимаем с това как се монтира. Електромагнитът захваща със сила от 280кг. Състои се от два елемента

 • електромагнит монтира се на касата на вратата.
 • насрещна планка – монитра се на врата на отсрещният ръб спрямо пантите на врата. 

Електромагнитът има два типа монтаж в зависимост на къде се отваря врата. 

1.1а За врати отварящи се навън

В този случай, магнита се монтира с L планка за касата на вратата. В случая по важен е монтажа на насрещната планка -тя НЕ трябва да е твърдо прикрепена към крилото на вратата а да е леко подвижна и така се обират луфтовете между магнита и планката. Това се постига със шайбите дадени в комплекта. Ако планката не прилепва плътно да магнита, силата му на задържане намалява. 

1.1а За врати отварящи се навътре

В този случай, магнита се монтира с LZ планка за касата на вратата. В случая по важен е монтажа на насрещната планка -тя НЕ трябва да е твърдо прикрепена към крилото на вратата а да е леко подвижна и така се обират луфтовете между магнита и планката. Това се постига със шайбите дадени в комплекта. Ако планката не прилепва плътно да магнита, силата му на задържане намалява.  LZ планките се захващат по указния начин. Отворите на планката позволяват да се регулира големината на композицията.

1.1 Електромагнитен дроп болт за вкопан монтаж

Дроп Болътът е надеждна електромагнитна брава която заключва със стоманен шип. Принципът и на функциониране можете да прочетете на страницата ни “електронни брави”

Сега ще се занимаем с това как се монтира. Състои се от два елемента

 • Брава болт -може да се монитра в касата или в крилото на вратата, като в касата е по често срещано заради по лесното прекарване на захранващи кабели.
 • насрещна планка -монитра се срещу шипа на бравата

При монтажа на брава тип Болт е много важно врата да е добре захваната и да не пропада. Ако с времето пропадне шипът на бравата няма да влзиа точно в отвора и това може да доведе до дефектиране на самата брава/ трудно отключване и трудно отключване. Избирате място на касаа  където ще я монтирате и изрязвате отвор достатъчен за да прибере тялото на бравата.  След това прекарвате захранващите кабели. Много често и самия контролер може да се сложи зад бравата, но за това ще говорим по-късно. След като сте прекарали кабелите, по указаната схема на контролера свързвате бравата и я закрепяте за касата.