Вижте склуптурата която изглежда като изкарана от анимация

Един  път месечно частната “Арт ферма” Gibbs в Нова Зеландия отваря врати за посетители. Тук изкуството не само окачено на стена, а по-скоро склиштурно изкуство от земна маса, метал или дърво. Размерите им са единствени по рода си.

Най – известният от тези шедьоври е именно “Horizon” (Хоризонт) на Neil Dawson. С височина колкото 4-етажна сграда, склуптурата се извисява на един от хълмовете в комплекса.

 

В зависимост от това кого питате, хората ще я оприличат на ралзични неща, от изхвърлена гигантска носна кърпичка до отвяна метална плоскост от покрива на някоя ферма.  Въпреки различните представи на хората, едно е ясно – склуптурата е като изкарана от анимационно филмче и нарисувна върху хоризонта. Тя е изработена от ковано желязо и е едно от първите, които са удобрени и поставени в експозицията.

Арт фермата е собственост на един от най-богатите новозеландци – Алън Гибс. Необичайното тук е че той не постъпва както повечето колекционери, да купува вече създадено изкуство, а събира световно известни артисти от цял свят и им казва да сътворят каквото могат за личната му колекция.

Това не е публичен парк, нито благотворителност. Радвам се хората да го видят, но то все още си остава нашето семейно място за усединение.

Казва Гибс в интервю през 2017 за Wall Street Journal

Въпреки това всичко е документирано и ако се разровите в интернет ще откриете всички склуптори снимани от всевъзможни ъгли. А ако само снимки не ви устройва и искате да видите на живо това изкуство, трябва да се наредите на опашка за билети няколко месеца по рано. Ето снимки не още няколко от по известните творения

Научихте ли нещо ново? Споделете го с приятели:
error

Споделете с приятли!