Как да се предпазим от крадци?

За да знаете как да се предпазите, първо ще ви обясним какво Ви прави уязвими срещу обири и влизане взлом в личната Ви собстевност. През годините от уста на уста биват разпространявани много грешни слухове и митове. Ние от фирма Леси, като специалисти в бранша за заключащи системи от над 25г. ще ви разкрием истините зад тези митове и как може да се предпазите от крадците! 

1. Кои са слабите ни места?

Ако се чудите колко може да разчитате на мехнична си заключваща система – отговрът е, че въобще не можете. Те се разбиват изключително лесно, бързо (за няколко секунди до минути) и много често безшумно. Сигурно ви се случвало да си загубите ключа за у Вас.Ако няма кой да ви отвори викате ключар да го направи. Но като се замислите разликата между ключаря и крадеца е единствено морала. Във екшън филмите всичко ни се струва преувеличено и измислено, но едно нещо със сигурност е вярно : моменталната скорост, с която главните герои разбиват ключалките на вратите само с пинцети, фибичка или някакво друго подръчно средство. Още ли не ни вярвате? 

Ето линкове към всеобщо достъпни клипове в YouTube -как се разбива брава. Ще оставим заключенията на Вас, драги читатели, а ние ще продължим с обяснението за слабостите на Вашата врата. ( Метод на разбиване 1Метод на разбиване чре разпробиванеРазбиване на брава с касов ключРазбиване чрез разпробиванеОтключване чрез фибичка; )

 

Друга широкоразпространена заблуда е сигурността при: “Вратата ми се затваря от четири/две страни”. Предимството на многостранното заключване е единствено, че заздраява  конструкцията на самата врата, но много рядко някой тръгва да я бута и кърти. Много по-лесно е да разбиеш заключващия механизъм  и оттам да прибереш всички шипове едновременно, защото дори и 100 шипа да има те се управляват от едно единствено място – ключалката. И така стигаме до горе-споменатия проблем.

2. Как можем да се предпазим?

Убедихте вече, че механичното заключване не е надеждно. Ами какво друго тогава? За наш късмет живеем в ера с бум на технологиите. И щом електрониката настъпва все повече в нашето ежедневие, защо трябва да оставяме сигурността си на решения от миналия век?

Електронните заключващи системи са откритие от последните 30 години и все повече и повече навлизат в ежедневието ни. Те решават всички проблеми на мехничните, по удобен и практичен начин и сега вие ще разберете как и защо трябва да изберете електронното заключване на 21 век!

  1.  Ключалката е заменена с четец, който е много по-трудно да бъде повреден или счупен. (Докато в ключалката можеш да напъхаш дъвка и повече тя не може да се използва)
  2. Четецът няма пряка връзка с бравата. Има съществена разлика между физическите принципи на заключване на механичните брави и електромеханичните брави. При механичните брави независимо от вида им има строго фиксирана механична връзка между ключалката и заключващата система, което позволява по ключалката да се намери местонахождението на бравата и тя да се атакува. При електронните заключващи системи заключващата брава няма връзка с електронната ключалка и не може да се разбере нейното местоположение. Дори и се предположи къде се намира бравата поради факта че няма реперна точка за да се атакува бравата, трябва да се изреже отвор минимум 7-8 см. Ако електромеханичната брава е монтирана в касата, за да се атакува е необходимо да се реже цялата врата. 
  3. Дори и четеца да бъде повреден/счупен той НЕ отключва бравата.
  4. При загубен/откраднат електронен ключ (чип), не е нужно да се сменя цялата система. Той може да бъде изтрит от системата от самите Вас (отнема мяколко минути), след което дори някой да го намери той няма да е валиден.
  5. Системата може да записва кой ключ кога отваря вратата. Така при нужда може да следите кой кога влиза в офиса, дома или входа. 

В списъка “Как да се защитим” няма как да не споменем СОТ компаниите. Те също са ефективни, но при тях се алармира, чак когато крадците са вече в дома Ви и алармата се задейства. Докато колите на СОТ пристигнат, натрапниците може вече да са си тръгнали с новият ви лаптоп, спестяванията или телевизора. Един обир средно трае не повече от 8 мин. Няма дори да разглеждаме случая, в който Вие също сте си в къщи по време на обира и натрапниците подтикнати от ситуацията ви навредят.

Електронните заключващи ситеми НЕ позволяват крадците да проникнат в дома Ви.

Четейки тази статия вие направихте първата стъпка към  сигурност за Вас и близките Ви. Разгледайте сайта в който се намирате в момента за още информация и предложения. Всеки ден се обират домове. Не бъдете част от статитиката!