Невидима брава сменя питбула

“Вестник СТАНДАРТ, Сряда 13 февруари 2008 година, ТЕМА НА ДЕНЯ

Невидима брава сменя питбула
Умни ключове помнят 4000 отваряния

“Най-сигурното място в Европа до 15 февруари е НДК. Изложението “Секюрити 2008” събра топфирмите за аларми и камери. Парадът на сигурността предлага сейфове, каси и дори машини за рязане на документи, така че всички следи или се записват, или се заличават завинаги. 
Легендарните шпионски джаджи на агент 007 Джеймс Бонд станаха музейни експонати. Магичните пособия от холивудските фантазии не могат да стъпят на малкия пръст на системите за охрана, показани на изложението “Секюрити 2008” в НДК вчера. 

Хитът за защита на дома тази година е тайна брава с електронно заключване и специална шпионка декодер. Бравата струва 360 лв. и е скрита в самата врата. Тя може да се постави дори в дъното на касата или пък най-горе. Никой освен него не знае къде се намира заключващият механизъм. Специалната шпионка пък отключва вратата, когато поставите ключа с чип върху нея. Умната брава помни с кой ключ е влизано и в колко часа, а при източване на данните може да се проверят 4000 отваряния назад. Може да записвате и изтривате 1000 ключа от паметта на вратата със специален мастър-ключ. По желание се монтира и дръжка на бравата, колкото да обърка апашите. За да проникне някой в дома ви, трябва да разбие цялата врата, докато не намери къде сте скрили механизма. Шпионката не може да го ориентира, тъй като няма директна връзка между нея и бравата. 

Ако случайно сте вкъщи и не ви се рови за ключа, специален бутон отваря вратата само с едно натискане. Клиентът може да зададе и време за отваряне на вратата, ако иска чужд човек да влезе в дома му. След определения час обаче ключът не действа и трябва да отворите сами. Заключващата система се предлага от фирма “Булкей” и работи с електричество. Тя обаче е подсигурена от специален акумулатор, който държи вратата заключена две седмици, ако токът угасне. Така, ако сте на почивка дори и електричеството да спре за ден-два, къщата ви е подсигурена. 
Охранителните камери обаче остават неотменна част от сигурността на офиса или дома ви. Суперлуксозни устройства за 1000 долара събраха очите на посетителите на “Секюрити 2008”. Камерите, маскирани като пингвини с шапки, клюнове и папионки, привлякоха колкото децата, толкова и родителите. Скъпото съоръжение обаче се купува за охрана не само на огромни дворове, но и на фабрики и офиси. Устройствата се въртят на 360 градуса, а обективът може да се насочи и над самата камера. Други видеосистеми пък са оборудвани със сензори за движение, реагират на най-леко помръдване и ви правят снимки през 30 секунди. Те засичат дори летенето на дребните мушици. 
Надя Панкова, Стандарт”