Защо ноктите на астронавтите падат в космоса?

 

“Някои астронавти докладват за паднали нокти, по време на мисиите в космоса заради обемистите ръкавици които затрудняват циркулацията на кръв. За да избегнат това неудобство, някои от тях изтръгват собствените си нокти още преди да достигнат до орбита. “

NASA

Няколко астронавти са направили това преди да влязат в орбита, защото смятат, че е по-добре, отколкото да ги изгубят в протриващите, тромави ръкавици от скафандъра, според Дава Нюман, директор на технологичната и политическа програма на MIT и директор на лабораторията за човешки автомобили на университета. Нюман, кoято е изучавала свързаните с космоса наранявания, казалa на група журналисти от МИТ, че някои астронавти са съобщили, че са загубили ноктите си по време на разходки в космоса. Травма на ноктите и други наранявания на ръцете са най-голямата жалба на космическите пътешественици, каза тя.

В предстоящо проучване Нюман казва, че астронавтите с големи ръце страдат най-лошо. National Geographic News обяснява, че подобрените, специално пригодени ръкавици могат да бъдат решение.

В неотдавнашно проучване за наранявания на астронавти най-малко 22 съобщават за загубени нокти, феномен наречен разслояване на ноктите. Това се случва поради натиск върху върховете на пръстите, но изследователите също така мислят, че прекъсването на циркулацията може да бъде виновно, обяснява NGN.

Ръкавиците на астронавтите са проектирани така, че да симулират въздушното налягане на Земята, така че са направени от каучуков слой под налягане, вграден в дебела, устойчива на пространство обвивка. Астронавтите, които се разхождат из помещенията, трябва непрекъснато да се борят срещу обемистата ръкавица под налягане, за да си вършат работата – представете си, че държите гаечен ключ, докато носите ръкавици за ски, и ще получите идеята. Това постоянно огъване и огъване причинява изтриване, мехури и, очевидно, загуба на нокти.

НАСА отдавна знае, че това е проблем, оттук и двукратното предизвикателство за астронавтите на агенцията. Новото проучване на Нюман, което ще бъде публикувано в октомврийския брой на авиацията, космоса и екологичната медицина, казва, че най-големият проблем е различната ширина на ръцете на астронавтите. За астронавтите с широки ръце ръкавиците са прекалено стегнати, когато пръстите се срещнат с дланта и това може да отреже циркулацията до върха на пръстите, казва проучването. Загубата на циркулация би могла да обясни защо ноктите отпадат.

Персонализираните ръкавици или новите с роботизирани фуги могат да бъдат най-добрият отговор за астронавтите с големи ръце , както докладва NGN.

Лабораторията на Нюман също работи по изграждането на по-малко обемисти скафандри, които разчитат на механично противоналягане, и смята, че ръкавиците с изпълнителни механизми могат да бъдат начинът да се върви, казва NGN.

Честно казано, ние не се интересуваме много от това как изглежда – просто се надяваме, че инженерите могат да намерят нещо, което да направи този аспект на космическите полети малко по-малко мъчителен.

информация: Natinal Geographic News