Каква е разликата между астронавт и космонавт?

Космонавт се отнася до човек, който е обучен и сертифициран от Руската космическа агенция да работи в космоса. Просто той или той е човек от Русия, който пътува в космоса. От друга страна, астронавт е обучен и сертифициран от JAXA, ESA, NASA или CSA, за да работи в космоса. За целите на функционалността двата термина са сходни, тъй като се отнасят до една и съща професия. Разликите обаче се дължат на тяхната оперативна философия, която е малко по-различна. Тези принципи се отнасят до области на знанието и умения, свързани с пространството, хората, космическите кораби и земята.

 

Разлики между астронавт и космонавт

Първата разлика е, че американците използват думата астронавти, докато руснаците използват термина космонавти.

Втората разлика е в квалификацията да станеш космонавт или астронавт. Максималната възраст за записване за служба като астронавт е 40 години. Човекът трябва да е учил бакалавърска степен и да е завършил американската военна пилотна школа. Освен това височината им трябва да бъде по-малка от 180см. Освен това те трябва да имат минимум 1500 часа полетно време. Космонавтите пък трябва да имат поне 900 часа полетно време и височина 150-220см . Също така трябва да са завършили съветските военновъздушни сили. Повечето космонавти са военни офицери, избрани от ИМБП, руските ВВС и РСК Енергия. Те не трябва да са на възраст над 30 години.

Трето, за да бъдеш астронавт, трябва да имаш обширни познания за живота в пространството и за връзката на човека с космоса. Те също трябва да знаят как да пилотират и обслужват космическия кораб. От друга старна, за космонавтите тези познания не са задължителни.

Важни събития в пространството

Първият човек, който се полетя в космоса на 12 април 1961 г., е руският руски Юрий Гагарин. Гагарин обикаля около земята за 108 минути. 

Две години по-късно, на 19 юни 1963 г., първата жена полетяла в космоса. Казва се Валентина Терешкова, родена в днешна Русия. Терешкова обиколи земята за около три дни. 

Първият американец и впоследствие вторият човек, достигнал космоса, беше Алън Шепърд. Шепард успя да направи 15-минутен под-орбитален полет в космоса.

По-късно Джон Глен стана първият човек, който обикаля земята. 

Първата американска жена в космоса е Сали Рийд през 1983 година. 

Най-младият човек, който е летял в космоса, е Герман Титов. Той е бил само на 25 години, когато лети на борда на Восток 2. От друга страна, най-старият човек, който е досигнал космоса, е Джон Глен на 77-годишна възраст.

Информация: World atlas
Снимки: TimeMegazine