Учените откриха две планети подобни на земята, в орбита около близка звезда

Учените откриха две нови планети, подобни на Земята, близо до една от най-близките ни съседни звезди. Намирането на тези светове, които са близо до Земята, е голяма стъпка, защото означава, че можем да ги изучаваме по-отблизо в сравнение с другите екзопланети и да разберем “какво е животът?”. Тъй като те се намират  само на 12 светлинни години от нас, при предстоящите наблюдения може да се провери атмосферата им за ксилород и признаци на живот. 

University of Göttingen, Institute for Astrophysics

Тези планети не са единствените

Ето накратко за откритите два нови свята: те са само малко по-големи от Земята и обикалят около звездата си – известна като Звездата на Тегардън – съответно на всеки 5 дни и на всеки 11 дни. Това звучи като супер-бърза орбита, но те трябва да стоят близо до звездата за топлина и да поддържат течната вода на повърхностите си. Това е, защото Звездата на Teegarden е М-джудже, която е клас звезда, която излъчва по-малко енергия от слънцето. Учените току-що обявиха своето откритие в списанието Астрономия и Астрофизика.

Вълнуващото е, че тези планети, подобни на Земята, не са единствените толкова близо до нас. В момента учените определят планетата като “обитаема”, ако е скалисто тяло, което може да поддържа течна вода на повърхността си. И в момента има много потенциални близки светове за изучаване. Сред тях са Proxima Centauri b (само четири светлинни години от Земята), Ross 128b (11 светлинни години), GJ 273b (12 светлинни години), двете планети при звездата Teegarden (12 светлинни години), Wolf 1061c ( 13 светлинни години) и Kapteyn b (13 светлинни години).

Когато една планета е близо до Земята, е по-лесно да научите за нейните характеристики. Тя блести по-ярко в телескопите и всички молекули в атмосферата са по-лесни за виждане. За съжеление подробното проучване на тези планети може да се наложи да изчака няколко десетилетия, докато телескопичната резолюция се подобри, има някои нови и предстоящи телескопи, които имат вълнуващ потенциал да ни покажат повече.

Да погледнем по от близо

НАСА пусна миналата година транзитния си спътник за наблюдение на екзопланетите (TESS), за да направи проучване на цялото небе за обитаеми светове. Макар това да е по-скоро като скаутски телескоп с ниска резолюция, вълнуващо е, че може бързо да натрупа планетарни находки, за да могат други телескопи да проверят откритията. И още по-добре, TESS е оптимизирана да намира светове, близки до дома, а не далечните планети, за които е бил известен неговият предшественик Кеплер. Очаква се TESS да намери десетки земноподобни светове, преди да приключи основната му мисия. 

Също така скоро ще видим космическият телескоп на НАСА Джеймс Уеб, който може да се възприеме като наследник на вековния космически телескоп Хъбъл, който е в орбита от 1990 г. насам. Телескопът Джеймс Уеб ще има доста натоварен график, но неговата основна роля ще е да изчуава екзопланети, които TESS и други телескопи откриват. Ако планетата е достатъчно голяма – примерно с размерите на Юпитер – Джемс Уеб може да изучи атмосферата й и може би дори да прави снимки на планетата. Планетите, подобни на Земята, биха били по-голямо предизвикателство поради малкия си размер, но нека не предубеждаваме нещата, докато не стартираме Джемс Уеб през 2021 година.

Също така разполагаме с Европейският телескоп (E-ELT) – наземна обсерватория в Чили, която се очаква да събере 13 пъти повече светлина от най-големите телескопи, които наблюдават с видими дължини на вълните. Очаква се E-ELT да изобрази скалисти планети и да характеризира тяхната атмосфера. Така че можете да си представите, че учените са нетърпеливи да видят тази телескоп да започне работа, която ще бъде около 2025 година.

Така че, когато се замислите за Звездата на Тегардън, запомнете двата свята, които представляват цяла нова област на науката. Макар да е неясно дали има някой като Спок или Йода или (дразнещ) Ксеноморф, много от нас, земните, са готови да открият извънземни във вселената и да споделят опита си с тях. Така че нека продължаваме да търсим – и се надяваме да намерим някой, който желае да говори с нас.

източник: Curiosity