Защо трябва да сложим в дома си криптирана заключваща система?

Ако вече сте прочели статията ни “Как да се предпазим от крадци” , то вече знаете защо трябва да изберем електронно заключване за нашия дом. Ако все пак не сте и сте попаднали тук случайно Ви съветвам да започнете с нея.

В тази статия не само ще Ви обясним защо си струва да сложите криптирана заключваща система в дома си, а и как работят те. 

 

Не, не…не си мислете че трябва да имате висше по компютри или електроника за да разберете за какво говорим. Ето я сделката -ние ще се опитаме да Ви обясним на прост език принципа на работа, а в края на статията Вие ще си дадете сметка дали сте достаъчно защитени в дома си? 

Ще говорим по-конкретно за заключващите системи с чип (електронен ключ) било то контактни или безконтактни (каквито повечето от нас имат монтирани по общите входове)

Недостатъкът на стандартните системи, е че чиповете им могат да бъдат копирани безконтролно. И  това ще се случва без ваше знание.  Дори може да Ви изненада факта че RFID чиповете могат да се копират от разтояние. Достатъчно е някой да скрие копиращо устройство в куфарче/чанта и да мине покрай вас, след което ще разполага с копие. И между другото тези ситеми за копиране хич не с рядкост и може да си ги поръчате от alli express за няколко долара. Сега сте наясно какво налага нуждата от криптирани системи…но какво точно означава това? 

Как работят криптираните системи (обяснено на прост език)

За да започнем с малки стъпки първо ще Ви обясним как работят некриптираните. Те имат фиксиран код (т.е е постоянен с времето), с който се идентифицират. Работят на следния принцип: 

1. Ключа попада в енергийно поле или запитващ сигнал излъчван от четеца монтиран на вратата, за да подкани ключовете в обхвата му да си предат кода. Докато ключа не получи такъв сигнал стои пасивен. (представете си портиер на врата, който постоянно да пита „как се казваш“ и човек като застане пред вратата да чуе въпроса и да отговори)
2. Ключа си предава идентификационния номер. (човека казва “Иван Петров”)
3. Четеца го приема и предава към управлението. (портиера чува името и го въвежда в компютър)
4. Управлението го сравнява да има такъв код в паметта за ключове и ако го има отключва. (компютъра връща резултат дали човек с такова име може да влезне и портиера го пуска)

Убедихте ли се, че принципът не е толква сложен за обясние? Всичко е въпорос на комуникация и информация. А сега да обърнем внимание на криптираните. До голяма степен те повтарят принципа на работа на стандартните системи с изключение на едно…този път “Портиерът” има още няколко скрити въпроса за Вас, на които Вие трябва да отговаряте правилно. Има двойно криптирани системи, на които се задава още една нова индивидуална парола в зависимост от отговорите на предишната парола и чак тогава се отключва. (например портиера да пита за име на майка, баща, брат или сестра и да сравни дали отговора е верен)  

Принципър на работа на криптираните системи е следният:
  1. Ключа попада в енергийно поле или запитващ сигнал излъчван от четеца, за да подкани ключовете в обхвата му да си предат кода. Докато ключа не получи такъв сигнал стои пасивен. (представете си портиер на врата, който постоянно да пита „как се казваш“ и човек като застане пред вратата да чуе въпроса и да отговори)
  2. Ключа си предава идентификационния номер. (човека казва Иван Петров)
  3. Четеца го приема и предава към управлението. (портиера чува името и го въвежда в компютър)
  4. Управлението го сравнява да има такъв код в паметта за ключове и ако го има му задава допълнителна парола на която ключа трябва да отговори правилно. (компютъра връща резултат дали човек с такова име може да влезне и ако е „да“ му задава въпрос(парола за отключване) за ЕГН на човека)
  5. Чака отговор на паролата и ако съвпада с търсения отговор отключва. (портиера получава ЕГН от човека и го сравнява дали отговаря на името и ако е да – отваря)

Предимства на системите с криптирани ключове е тяхната защита от правене на дубликати и не оторизиран достъп. Единствения начин да се добере до кода на криптираните системи е да се направи устройство което да подслушва протокола между четеца и криптирания ключ и после да се емулира този протокол. Това е доста сложно и скъпо, освен това в повечето случаи паролите са индивидуални според името. Двойно криптираните ситеми са още по-трудни, защо имат и две пароли и елемнт на случайност. Не е гарантирани, че след няколко продлушвания ще може да се отвори системата. Други предимство на тези ключове е, че има низходяща йерархия – двойно криптираните ключове работят с двойно криптирани, криптирани и некриптирани системи. Криптираните ключове работят с криптирани и некриптирани системи, но не работят с двойно криптираните. Некриптираните ключове работят само с некриптирани системи.

Транскодерни системи

 Най-сигурни са транскодерните ключове. При тях няма варианти за пробив – дори и трудни. При тези ключове не се разменят пароли. Работят на следния принцип:

1. Ключа попада в енергийно поле или запитващ сигнал излъчван от четеца, за да подкани ключовете в обхвата му да си предат кода. Докато ключа не получи такъв сигнал стои пасивен. (представете си портиер на врата, който постоянно да пита „как се казваш“ и човек като застане пред вратата да чуе въпроса и да отговори)

2. Ключа си предава идентификационния номер. (човека казва Иван Петров)

3. Четеца го приема и предава към управлението. (портиера чува името и го въвежда в компютър)

4. Управлението го сравнява да има такъв код в паметта за ключове и ако го има изважда индивидуален алгоритъм за ключа, генерира случайно число, изпраща го към ключа и към извадения индивидуален алгоритъм. Прекарва случайното число през индивидуалния алгоритъм и запазва резултата, за да го сравни с резултатат, който ще му даде ключа. (компютъра връща резултат дали човек с такова име може да влезне и ако е „да“ му задава допълнителен случаен въпрос (например Мими, Иван, Петър, Соня). Същото име го вкарва и в компютъра, който му дава индивидуалния отговор на въпросното име. (например за Мими-съученичка, Иван-съсед, Петър-приятел, Соня-учителка))

5. Ключа получава случайното число и го прекарва през заключения в ключа индивидуален алгоритъм отговора го изпраща към четеца. (човека получава едно име трябва да отговори какво значи за него(например за Мими-съученичка, Иван-съсед, Петър-приятел, Соня-учителка))

6. Управлението сравнява двата резултата и ако си съвпадат отключва. Портиера сравнява отговора  и ако са еднакви отваря)

 

Предимства на системите с транскодерни ключове е, че при тях не се разменят пароли. Така който и както да слуша целия протокол, ще чува само случайни въпроси и случайни отговори, на които смисъла ще го знае само управлението и ключа. Самия алгоритъм на отговорите спрямо въпросите остава скрит и никой няма достъп до него. 

А сега изясни ли ви се?​

Ако отговорът е “Да” е време да се замислите до колко сте защитени в момента? Сайта в който се намирате ще откриете изобилие от информцаия за работата и принципите на действие на електронните заключащи системи и как може да защитите Вас и семейството Ви от недоброжелатели.

Успешен ден Ви желаем,  

От екипът на Фирма ЛЕСИ