Кой са най-опасните животни според науката

Някои хора се страхуват от ролери, а други се страхуват от височини, но когато става дума за живони, повечето от нас имат нещо общо. Независимо дали става въпрос за змии, паяци или хлебарки, те имат невероятната спососбност да ускорят сърдечният ни ритъм. Фобиите, основани на животни, са толкова чести, че за тях се правят цели филми (“арахнофобия”, някой?). Но защо тези реакции са толкова универсални и какво точно ги причинява? Наскоро проведено проучване, дава отговори на този въпрос.

 

8 крака винаги побеждават

Най-силната фобия?

Някои хора се страхуват от ролери, а други се страхуват от височини, но когато става дума за живони, повечето от нас имат нещо общо. Независимо дали става въпрос за змии, паяци или хлебарки, те имат невероятната спососбност да ускорят сърдечният ни ритъм. Фобиите, основани на животни, са толкова чести, че за тях се правят цели филми (“арахнофобия”, някой?). Но защо тези реакции са толкова универсални и какво точно ги причинява? Наскоро проведено проучване, дава отговори на този въпрос.

Най-силната фобия?
Защо толкова много хора се страхуват от паяци и змии? Еволюцията може да има отговор. Според теорията за биологичната готовност на Мартин Селигман, животните, които се научават да се страхуват от вредни неща по-бързо, са по-склонни да оцелеят, което може да обясни защо изследванията показват, че дори бебетата се страхуват от паяци и змии, преди да са имали опит с тях.

Но има и друга част от пъзела с животинска фобия: отвращение. Вземете хлебарки, например: Малко вероятно е да атакуват хора, но много хора все още са ужасени от тях. Това чувство идва не от открит страх, а от отвращение. Докато страхът е реакция, която ви предпазва от физически наранявания, отвращението е, че сте защитени от болести и замърсяване.

Но досега учените не са били наясно дали страхът и отвращението са две отделни измерения на животинските фобии, или са били взаимосвързани чувства, които могат да бъдат предизвикани в едно и също лице от едно и също животно. За да разберем това, едно скорошно проучване, публикувано в British Journal of Psychology, е разгледало животинските фобии на хората.

 

Речник на страха от мравка до оса

За да започнат, изследователи от Националния институт за психично здраве и Карловия университет в Чехия се занимават с изследвания на фобията на животните и енциклопедии по фобия, за да намерят грубо приближение на най-разпространените фобии на животни. Те правят списък с 24 животни, които включвали (по азбучен ред): мравка, прилеп, бик, котка, хлебарка, куче, риба, жаба, кон, гущер, въшка, червей, молец, мишка, гълъб, плъх, петел, кръгли червеи, охлюв, змия (и отровна усойница и не-отровнен смок), паяк, тения и оса.

 

Въпорстните снимки на страховитите животни – плюс една очарователна червена панда като контрол – са показани на повече от 2000 онлайн участници, коитотрябва да оценят страха си и реакцията на отвращение към всяка снимка, в допълнение към попълването на анкети за страх и фобия.

След събирането данните , изследователите са били в състояние да групират животните в пет категории въз основа на цялостната си оценка за страх и отвращение. Резултатите, макар и не изненадващи, бяха просветлителни. Змиите и не-слизевите безгръбначни предизвикаха най-голям страх, докато фермите и домашните животни бяха най-малко груби и страшни. Животните, които имат най-много точки по отношение на страха са паяците и отровните змии,  докато с най-високата оценка на отвращението са (отново) паяци, ленточни червеи, кръгли червеи, въшки и ларви.

Не е изненадващо, че паяците се нареждат най-високо на страх и отвращение. Въпреки факта, че са малки и сравнително безвредни, изследователите мислят, че техният причудлив “” план за тялото с твърде много крака” и фактът, че никога не знаем къде ще ги срещнем е причината за тяхната популярност като страшен вредител. Отровната змия влиза точно зад паяка като най-страшното животно, подкрепяйки идеята, че някак си сме принудени да се страхуваме от змии и паяци над всички други животни. Същото обаче не е вярно за не-отровният смок, който показва, че хората (поне тези, които нямат змийска фобия) са способни да коригират колко се страхуват, че се основават на конкретното ниво на заплаха.

“Доколкото ни е известно,” пишат изследователите, “това е първото проучване, което показва, че страхът от змии много зависи от конкретните видове, представени пред темата, които трябва да бъдат отразени в бъдещите изследвания.”

Изненадващо, това проучване показа, че плъхове, мишки и гущери изобщо не предизвикват страх от участниците. Може би “Рататуй” успешно ребрандира гризачите?

Резултатите от това проучване се съгласуват с други проучвания, които показват, че жените отчитат по-високи нива на страх и отвращение от мъжете. Изследователите смятат, че това може да е свързано с “по-високи репродуктивни разходи” или с идеята, че жените трябва да се тревожат не само за собственото си здраве, но и за здравето на децата си. Жените, които се страхуват повече от опасни животни и паразити, могат да дадат на човешкия вид еволюционно предимство.

Но независимо от пола, това изследване показва, че страхът и отвращението, които някои животни проявяват в нас, не са непременно наша слабост. Във всеки случай ще изследванията ще продължат.

Източник: Curiosity