Подобрете производителността си само като поставите растение на бюрото си!

Здравейте, приятелят ми е …
Интернет е пълен със сладки снимки на животни и истории, но вероятно историята на Майк Робинсън е първата сладка история за растенията, която сте чували. Майк е инженер и собственик на WeatherSolve Structures, малка канадска фирма, която произвежда сенници и други подобни. Съпругата му Сузан, обаче, е била собственик на проста, умна идея: дайте на всеки служител във фирмата завод, който да държи на бюрото си

Първоначално Майк бил скептичен, казва той в  TEDx talk по темата. Няма ли служителите просто да губят време за поливане и гледане на нещата? Но щастлива съпруга, щастлив живот, така че Майк решил да го направи. Но вместо просто да раздава растения, той и съпругата му направили нещо по-интересно.

Двойката създава сценарий за „скоростно запознаване“ с  растения, където всеки служител е помолен да се доближи до маса, пълна с растения, и да избере растение, което му харесва най-много.

– Значи трябва да се поставите на мястото на растението и да кажете: „Кой човек искам да бъде моят нов приятел?“ – обясни Робинсън. След като всеки служител е избрал ново зелено приятелче, те получават растението заедно с малъка табелка, на която пише „Моят приятел е …“ с името.

Това е сладко, но не е просто история за един предприемач, който се опитва да разнообрази средата на служителите си. Истинскиата изненада идва по-късно, когато Робинсън забелязва ефекта от превръщането на целия му екип в “растителни” родители. Първо, те били шокиращо добри в това. Може да очаквате няколко недоволни във всяка група, но според Робинсън, пет години по-късно, всички растения все още са добре.

 

Най-впечатляващият резултат обаче не е градинарството на служителите му. Вместо това, това е ефектът на растенията върху производителността. “Направих своя собствена математика и смятах, че един служител върши с 30% повече работа от колкото преди”, съобщава Робинсън.

Науката казва, че това прави смисъл

Сладката история на една компания не е същата като внимателно контролираното изследване, но има солидни научни причини да смятаме, че опитът на Робинсън не е просто удивителен случай. Други компании имат една и съща идея, включително Amazon, компания, известна със своите данни и бизнес ориентирани решения. Amazon наскоро инвестира в допълнение към щаба си в Сиатъл, наречен “Сферите”: три купола, пълни с 40 000 растения.

Те не бяха просто надпревара за награди за дизайн. Вместо това, компанията е запозната с купизследвания, които показват, че времето сред природата, дори само под формата на саксийни растения, може да намали стреса, да удвои ващата концентрация, да увеличи щастието и да увеличи производителността и творчеството. Дори само гледане на зелен покрив за 40 секунди е доказано, че причинява измерими повишения на производителността сред офис обитателите.

Ако просто погледнем към нещо зелено, можете да си представите какво биха могли да направят няколко растения за вашето бюро или дом!

Източник: Curiosity