Как правилото 50/20/30 ще Ви помогне да спестите?

Месечният бюджет е едно от онези финансови потребности, за които никой не иска да мисли, въпреки че всеки трябва. Но да разберете как да разпределите парите си, може да бъде сложно. Правилото 50/20/30 го разгражда просто: 50 процента към нуждите, 20 процента към финансовите цели и 30 процента към начина на живот.

Как работи

Първо, бързо напомяне: Ако още нямате месечен бюджет е време да направите. Правилото 50/20/30 го прави лесно. С това правило първите 50% от заплащането ви се прибира за нужди, като наем или ипотечни плащания, комунални услуги, плащания по заеми и обучение. Някои хора включват храна, дрехи и транспорт в тази категория; други пъ ги включват в категорията за начин на живот – зависи от вас начина, по който ги категоризирате.

Следващите 20% от заплащането ви за дома трябва да отидат за спестявания и дълг или финансови цели, включително изплащане на дълг по кредитна карта, спестяване за пенсиониране, изграждане на спешен фонд или спестяване за ваканция.

Според това правило, последните 30% от доходите ви са отделени за глезотии, иначе казано за начина на живот. Това обикновено са разходи, които могат да варират според месеца и над които имате известен контрол. Те могат да включват пазаруване, забавления, такси за фитнес, хобита и разходи за домашни любимци, плюс храна, дрехи и транспорт, ако не сте ги включили в своите нужди по горе.

За всеки ли е?

Правилото 50-20-30 за първи път е популяризирано от сенатора Елизабет Уорън и дъщеря й Амелия Уорън Тяги в книгата си „Всичко си струва“. Въпреки, че никоя стратегия за бюджетиране не е подходяща за всички, експертите твърдят, че това е добро основно правило за старт. Уорън и Уорън Тяги го наричат “формулата за балансирани пари” и те обясняват, че докато има моменти, в които може да се наложи да се отклоните (ако доходите ви намалят, може да се наложи да дадете по-висок процент на нуждите, например), придържайки се към това правило, не би трябвало да имате затруднение с финансите. Или, както обясняват авторите, това е „правилната стратегия за повечето хора през повечето време и е добре да се стремите това да е вашия паричен план за целия живот“.

Източник: Curiosty