По добре ли е да слушаме аудиокниги от колкото да ги четем?

Често разбрано е че колкото по-бързо научаваме нещо толкова сме по-умни. Ако мозъкът ни бързо усвоява материал, то ние сме интелигентни; ако не, това не казва страхотни неща за нашето IQ. Но науката показва, че контекстът и техниката всъщност играят огромна роля за това колко бързо се учим и дори малките промени – като формата, който използваме за четене – могат да направят огромна промяна.

Интелигентността не е проблемът

Аудиокнигите имат много предимства; можете да им се насладите навсякъде, дори в колата, а пък и “не отпечатването” на книги спестява дървета. По не запалените  читатели често ги намират за по-достъпни и поглъщащи. Но според най-новите проучвания, ако целта Ви не е да прекарате времето в трафик или на бягащата пътека, а вместо това да научите нещо трудно, определено трябва да изберете физическа книга.

В неотдавнашно изследване в New York Times, професорът по психология Даниел Т. Уилингъм цитира проучване от 2010 г., в което 48 студенти или са чели или слушали статия за детската психология. Въпреки че студентите прекарват същото време с материалите си и извършват приблизително същия брой разсейващи дейности, докато усвояват информацията, те показват много различни резултати в тест проведен по-късно: Средно читателите отбелязват 81% успеваемост на разбиране, докато слушателите показват само 59%. 

Защо има толкова голяма разлика в усвояването на материалц между слушането и четенето?

Уилингам обяснява, че има два фактора. Първо, повечето от нас четат по-бавно, отколкото слушат (особено когато се прави пауза и препрочитане), а когато се опитвате да усвоите нова информация, по-бавно е по-добре. “Около 10 до 15% от движенията на очите по време на четене всъщност са регресивни – което означава, че [очите] се връщат назад и отново проверяват”, обяснява той пред TIME. „Това се случва много бързо и неизменно в процеса на четене.“

Второ, книгите предлагат визуални сигнали, които помагат на мозъците ни да организират и разберат нова информация. Неща като разбивки на глави, подзаглавия и списъци ни помагат да осмислим материала и да разберем как се вписва заедно. Губите всичко това, когато отидете на аудио маршрута.

Но запомнете това: Не се чувствайте виновни за това, че сте пътували с аудиокнига – това със сигурност е за предпочитане от това да го прекарате ровейки се безсмислено в телефона. Въпреки това, имайте предвид ограниченията на звука, когато става въпрос за изучаване, и сериозно помислете дали да изберете вместо това доброто старомодно четене.

Ами електронните четци?

Друго скорошно проучване в Норвегия установи, че тези, които четат история от книга, запомнят подробности и реда на събитията по-добре от тези, които четат на екран. Още повече изследвания показаха, че тези, които използват екрани, четат по-бързо и бяха по-уверени в своето разбиране, но всъщност се представиха по-лошо на тест след това. Това може да се дължи на втория момент на Уилингам: електронните четци ви дават някои визуални сигнали, но не толкова, колкото книжна книга. Например, не е толкова лесно да разберете колко далеч сте.

Това не е все още убедително, но изглежда, че аудиото и печатът имат своето място. Ако искате да получите лек прочит по време на пътуване или тренировка, очевидно изберете аудио. Но ако искате възможно най-лесно да научите нещо трудно, може би искате да опитате да четете, все едно е 1999. Изберете най-старомодния вариант от всички, реална физическа книга и може да се изненадате колко бързо схващате материала.

Източник: Curiosity