Усвоявай лесно знания с тези 4 стъпки по метода на Файнман

С метода на Фейнман, вие научавате, като преподавате въпросната тема с прости думи, за да можете бързо да определите дупките в знанията си. След тези четири стъпки ще можете да разберете по-дълбоко понятията и по-добре да запазите информацията. Известен като “Великият обяснител” и носител на Нобелова награда по физика, Фейнман е уважаван заради способността си да илюстрира ясно тежки теми като квантовата физика за почти всеки. В „Изгубената лекция на Фейнман: Движението на планетите около слънцето“ Дейвид Гудщайн пише, че Фейнман се гордееше с това, че може да обясни най-сложните идеи с най-прости думи.

Веднъж Гудщайн помолил Фейнман да обясни защо „въртящите се половин частици се подчиняват на Ферми-Дирак“. Фейнман отговорил, че е подготвил лекция за първокурсник по нея, но след това се върнал няколко дни по-късно с празни ръце. „Не можах да го намаля до ниво първокурсник“, признал той на Гудщайн. “Това означава, че всъщност не го разбираме.” Тоест, ако Фейнман не може да обясни нещо с прости думи, има проблем с информацията, а не с преподавателската способност на Фейнман.

Техниката на Фейнман е изложена ясно в биографията на Джеймс Глейк от 1993 г. „Гений: Животът и науката на Ричард Фейнман“. В книгата Глейк обяснява метода от гледна точка на това как Фейнман овладява изпитите си в университета в Принстън: „Той отвори свежа тетрадка. На заглавната страница той написа:  ТЕТРАДКА ЗА НЕЩАТА ЗА КОИТО НЕ ЗНАМ. За пръв и не за последен път той реорганизирал знанията си. Работил седмици наред за разглобяване на всеки клон на физиката, смазвайки частите и ги поставял отново заедно, търсейки през цялото време за неяснотите и несъответствията. Опитвал се е да намери основните ядра на всеки предмет. ” Това е първата част от неговия процес, но нека да разгледаме всичките четири стъпки:

1. Изберете тема, която искате да разберете, и започнете да я изучавате. Напишете всичко, което знаете по темата, на страница в тетрадка и добавяйте към нея, когато научите нещо ново по нея.

2. Преструвайте се, че преподавате темата си в класна стая. Уверете се, че сте в състояние да обясните темата с прости думи.

3. Върнете се към книгите, когато забиете. Пропуските в знанията ви трябва да са очевидни. Прегледайте отново проблемните области, докато не можете да обясните темата напълно.

4. Опростете и използвайте аналогии. Повторете процеса, като опростявате езика си и свързвате факти с аналогии, за да улесните разбирането си.

Техниката Фейнман е идеална за усвояване, по-добро разбиране и запомняне на идея. Не се шегувахме, когато казахме, че е метода е добре за всякакъв тип знания. Готови ли сте да го пробвате?

Източник: Curiosity